Ілюстрація REUTERS

Французький уряд не буде повністю забороняти використання технологій Huawei при розгортанні мереж 5G в країні. Однак уряд має намір заохочувати французькі телекомунікаційні компанії уникати використання обладнання цього китайського постачальника.

Читайте такожHuawei втратила ключового постачальника чіпів через санкції США

Про це повідомляє портал ITC.ua з посиланням на заяву глави французької Національної служби захисту інформації (ANSSI) Гійома Пупара.

Відео дня

"Можу сказати, що повної заборони не буде. (Але) операторів, які зараз не використовують (обладнання) Huawei, ми закликаємо не робити цього", - заявив Гійом Пупар.

Аналогічним чином, The Telegraph вчора повідомила, що Борис Джонсон почне поетапне припинення використання технології Huawei в британській мережі 5G всього через шість місяців, хоча пізніше міністр охорони здоров'я країни заявив, що фірма повинна виконати умови для продовження своєї участі.

Раніше вважалося, що Франція буде намагатися тримати Huawei якнайдалі від своєї базової мобільної мережі. Річ у тому, що вона обробляє конфіденційні дані, в тому числі особисту інформацію громадян, тому побоювання через можливе зовнішнє спостереження мають підвищений пріоритет. Але таке рішення може серйозно вплинути на двох з чотирьох основних французьких операторів зв'язку (Bouygues Telecom і SFR), оскільки приблизно половина їх нинішньої інфраструктури підтримується Huawei. У зв'язку з цим Гійом Пупар заявив наступне:

"Для тих, хто вже використовує (обладнання) Huawei, ми надаємо дозволи на строк від 3 до 8 років".

Державний оператор зв'язку Orange вже вибрав конкурентів Huawei – Ericsson та Nokia. З наступного тижня оператори зв'язку, які не отримали офіційного дозволу на використання обладнання Huawei для розгортання мережі 5G, можуть розглядати це відсутність відповіді як відхилення їх запиту після закінчення встановленого законом строку на розгляд. Гійом Пупар також сказав, що це рішення було прийнято у спробі захистити незалежність країни.

Додамо, аналогічне рішення прийняли й у Великобританії. Видання The Telegraph повідомило, що прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон почне поетапне припинення використання технологій Huawei в британській мережі 5G приблизно за 6 місяців. Хоча пізніше міністр охорони здоров'я країни заявив, що компанія має виконати певні умови для продовження своєї участі в телекомунікаційній галузі.