Поблизу Бердянська берегова охорона ФСБ РФ затримала український балкер / фото УНІАН

Поблизу Бердянська сьогодні вночі берегова охорона ФСБ РФ затримала українське судно Amadore.

Про це голова спостережної ради фонду «Майдан закордонних справ», головний редактор видання Black Seа News Андрій Клименко написав у Facebook.

"Це 99-те затримання безпосередньо в морі (з 17 травня 2018 року): український балкер AMADORE обшукують вже більше 10 годин. В ніч на суботу берегова охорона ФСБ РФ затримала його на шляху з Маріуполя поблизу Бердянська", - написав Клименко.

Відео дня

Читайте такожРосійські дипломати визнали затримку ФСБшниками суден в Азовському морі

За його словами, балкер затримали після опівночі, а на 10 ранку судно ще продовжувало стояти.

"Зазвичай, такі затримання тривають близько 3-х годин", - зазначив він.

Клименко додав, що на шляху до Азовського моря це судно чекало дозволу в Керченській протоці протягом 119 годин.

Як повідомляв УНІАН, з другої половини квітня російські прикордонники почали оглядати іноземні судна, які прямують з/до українських портів. За даними Мінінфраструктури, станом на 16 липня кількість затриманих для огляду російськими прикордонниками суден становила 148.

Секретар Ради нацбезпеки та оборони Олександр Турчинов заявляв, військово-політичне керівництво РФ розглядає Азово-Чорноморський регіон як важливий плацдарм для подальшої експансії.

Командування ВМС України заявило, що російська агресія у Чорному та Азовському морях є реальністю, та оприлюднило стратегію розвитку українського військового флоту до 2035 року, яка дасть можливість протистояти діям РФ.

Президент України Петро Порошенко доручив підготувати засідання Ради національної безпеки та оборони щодо ситуації в Азовському морі.