Ілюстрація REUTERS

Компанія Tesla повідомила про падіння виробництва і продажів електромобілів за підсумками першого кварталу 2019 року. Виробництво скоротилося на 10%, а реальні поставки покупцям — на 31% у порівнянні з попереднім кварталом.

Читайте такожTesla додала своїм електромобілям функцію для відлякування викрадачів (відео)

Всього за перші три місяці 2019 року клієнтам було доставлено лише 63 тис. автомобілів. Це 50 900 седанів Model 3, найбільш продаваного автомобіля Tesla, а також 12 100 седанів Model S і позашляховиків Model X, повідомляє РБК.

Відео дня

Падіння поставок Tesla пов'язане з логістичними проблемами через великий попит на продукцію компанії в Китаї і Європі, пояснює Reuters. Автомобілі проводять більше часу в дорозі до кінцевого покупця, ніж планували в компанії, і багато проблем з логістикою доводиться вирішувати вперше.

Тим не менш Tesla не має наміру знижувати прогноз щодо постачань на 2019 рік, до кінця якого вона планує доставити покупцям 360-400 тис. автомобілів.

Цифри, які виявилися гіршими за очікування аналітиків, Tesla оголосила вже після закриття фінансових ринків. Акції Tesla знизилися більш ніж на 9% на торгах до відкриття сесії в четвер.

По CNN, це перше падіння продажів від кварталу до кварталу за два роки і рекордне падіння в історії компанії. Як пояснює телеканал, уповільнення продажів викликає занепокоєння, тому що Tesla повинна підтримувати високі темпи, щоб погасити свої значні борги.

При цьому компанія враховує продаж, коли автомобіль доставлений клієнтові, а не коли зроблене нове замовлення або бронювання, тому що клієнти платять повну ціну за автомобіль тільки тоді, коли вони фактично його отримують. Таким чином, цифри продажів не обов'язково відображають попит.