Skai зможе знаходитися в повітрі до чотирьох годин / фото Alaka'i

Стартап Alaka'i Technologies з офісом в Хопкінтоні (штат Массачусетс, США) представив своє літаюче таксі під назвою Skai.

Читайте такожÜber запустити перше у світі підводне таксі (відео)

Головна відмітна особливість літаючого таксі Alaka'i Skai — воно працюватиме на водневих паливних елементах. Виробник називає свою розробку першими у світі літальним таксі на водневих паливних елементах, пише itc.ua.

Розробники розраховують, що Skai зможе знаходитися в повітрі до чотирьох годин і долати на одному баку водню до 650 км. При цьому процедура заправки займатиме не більше 10 хвилин. Він зможе перевозити до п'яти пасажирів або вантажі масою до 450 кг.

Над дизайном шестимоторного літаючого таксі Alaka'i Skai працювали фахівці BMW Designworks. І виглядає літальний апарат досить стильно з обтічними формами корпусу і футуристично з великими затіненими вікнами, які повинні забезпечити ясний огляд всім пасажирам.

Величезну увагу було приділено безпеці: для підвищення відмовостійкості інженери продублювали кілька ключових систем, включаючи модуль з водневими паливними елементами, і оснастили апарат системою парашутів. Перші версії Skai будуть пілотованими, але повний автопілот планується для майбутніх поколінь повітряного судна.

фото Alaka'i

У Alaka'i сповнені оптимізму щодо свого першого літаючого таксі на водні Skai і вже складають програм випробувальних польотів.

Але додамо, що установки на водневих елементах досить складні з технічної точки зору і, отже, недешеві у виробництві та обслуговуванні. Власне, саме це є головним чинником, що стримує масове виробництво автомобілів на водневих паливних елементів. Ще одним стримуючим фактором є відсутність інфраструктури. Тобто, в цілому ідея водневого літаючого таксі виглядає досить перспективною, але очевидно, що воно стане реальністю ще дуже не скоро, якщо взагалі буде. У Alaka'i це чудово розуміють. В інтерв'ю AP гендиректор компанії Стів Ханві заявив, що, на його думку, може знадобитися близько 10 років, перш ніж поїздка на повітряному таксі через все місто стане реальністю. Тобто, очевидно, що в небі Skai ми побачимо ще не скоро.

Нагадаємо, розробку безпілотних літальних таксі зараз веде безліч різних технологічних і авіабудівних компаній, включаючи Uber, Airbus, Aston Martin, Rolls-Royce, Volocopter і Kitty Hawk Cora.