Ілюстрація REUTERS

Продажі автомобілів на новій енергії (NEV – категорія, що включає електромобілі, гібриди і автомобілі на паливних елементах) в Китаї в липні впали на 4,7% порівняно з аналогічним місяців роком раніше.

Читайте такожВсе більше українців купують електромобілі: п'єр ятірка найпопулярніших моделей

Про це свідчать дані найбільшої автомобільної асоціації країни (CAAM), itc.ua.

Відео дня

Це перше падіння продажів електромобілів за більш ніж 2 останніх роки. Для порівняння, в червні навпаки, фіксувалося зростання продажів автомобілів категорії NEV на значні 80% порівняно з аналогічним періодом минулого року. У липні було продано близько 80 тис. одиниць таких автомобілів.

Причому, страждає не тільки ринок NEV. У липні загальні продажі автомобілів у Китаї (найбільший автомобільний ринок у світі) впали на 4,3%, знижуючись 13-й місяць поспіль. У попередні місяці спад був ще більш істотним: 9,6% в червні і 16,4% у травні. Це перше річне зниження продажів автомобілів у Китаї, починаючи з 1990-х років. Воно викликане уповільненням економічного зростання і безперервними торговими війнами зі США.

Що стосується саме категорії NEV, то в даному випадку продажі впали в результаті зміни державної політики щодо цих транспортних засобів. У липні перестали діяти податкові пільги на придбання таких автомобілів, що призвело до збільшення їхньої вартості.

В асоціації CAAM вважають, що загальні продажі автомобілів в Китаї за підсумками року скоротяться на 5% — до 26,68 млн одиниць. Також асоціація переглянула свій попередній прогноз щодо продажів автомобілів категорії NEV. Раніше передбачалося, що обсяг їхніх продажів за рік збільшиться до 1,6 млн одиниць, але тепер прогнозуються продажі на рівні 1,5 млн автомобілів.