УЗ планує протягом найближчих тижнів публічно оголосити про старт підготовки до IPO / фото УНІАН

Акціонерна компанія «Укрзалізниця» планує впродовж найближчих тижнів публічно оголосити про старт підготовки до виходу на IPO - першого публічного продажу частини акцій компанії, а сам процес може зайняти від одного до трьох років.

Читайте такожВ "Укрзалізниці" обіцяють запустити в аеропорт "Бориспіль" додатковий поїзд українського виробництва

Про це в коментарі УНІАН повідомив голова правління «Укрзалізниці» Євген Кравцов.

Відео дня

«У найближчі кілька тижнів ми зможемо публічно оголосити, що стартував процес підготовки до виходу на IPO (перший публічний продаж частини акцій - УНІАН). Більше того, закріпимо це в документі серйозного рівня, який зробить цей процес незворотнім», - сказав він.

Кравцов зазначив, що на першому етапі не буде втрати мажоритарного пакету акцій з боку держави.

Глава «Укрзалізниці» повідомив, що процес від моменту старту підготовки до моменту виходу на IPO може зайняти кілька років.

«Ми оцінюємо проміжок як щонайменше рік. Але найімовірніше в районі трьох років. Це доволі консервативний процес», - наголосив він.

Кравцов зазначив, що навіть початок підготовки до виходу на IPO є прекрасним механізмом реструктуризації компанії й оптимізації процесів.

«Це рішення (вилучення «Укрзалізниці» з переліку заборонених до приватизації підприємств - УНІАН) відкриває двері для великих можливостей. По-перше, процес підготовки до IPO. Це прекрасний механізм реструктуризації компанії й оптимізації процесів. Якщо поглянути на приклад інших компаній, які проходили через процедуру IPO, то вони завжди підвищували свою ефективність, покращували управлінські процеси, підвищували якість послуг, а також знижували рівень корупції. Тому навіть сам процес підготовки, декларація виходу на IPO - це дуже великий плюс», - зазначив він.

Також, за словами Кравцова, IPO - це найбільш правильний й ефективний механізм залучення приватного капіталу.

«Це дає можливість залучити кошти за найвищою ставкою. Зокрема, ціни за акцію. Також це не створює ризиків, як у випадку з одним стратегічним інвестором, який може впливати на державну компанію. Також IPO надає прозорий механізм контролю з боку власників міноритарних пакетів акцій», - наголосив він.

За словами Кравцова, «Укрзалізниця» розраховує після виходу на IPO залучити кілька мільярдів доларів інвестицій.

«Залежно від пакета може йтися від трьох до восьми мільярдів доларів», - наголосив він.

Як повідомляв УНІАН, 2 жовтня Рада скасувала перелік заборонених до приватизації держкомпаній, серед яких, зокрема, «Укрзалізниця».