Ілюстрація REUTERS

Верховна Рада ухвалила в другому читанні і в цілому закон, яким скасовується перелік підприємств, які не підлягають приватизації.

Читайте такожЧекаємо українського Маска: Рада дозволила приватним компаніям займатися космічною діяльністю

За ухвалення за основу законопроекту «Про визнання таким, що втратив силу Закону України «Про перелік об'єктів права державної власності, які не підлягають приватизації» (№1054-1) проголосували 250 народних депутатів за необхідного мінімуму в 226 голосів.

Відео дня

Як зазначила народний депутат Роксолана Підласа, законопроект №1054-1 скасовує перелік заборонених до приватизації підприємств.

«Сьогодні перелік містить більш як тисячу об'єктів держвласності. 90% з цих підприємств - це об'єкти малої приватизації. Приватизація таких об'єктів у системі «Prozorro. Продаж» за один рік принесла державі більш ніж 1,5 млрд грн. Усі ці компанії стали майданчиком для запуску нового бізнесу і створення робочих місць. Держава ніколи не була ефективним власником», - сказала вона.

Підласа зазначила, що до другого читання в законопроект внесено запобіжники, які не дозволять відправити у банкрутство держпідприємства, які всі роки «накачувались» боргами.

«Законопроект вводить трирічний мораторій на процедуру банкрутства для підприємств, які нині містяться в переліку, - зазначила вона. - Крім того, ми зобов'язуємо Кабмін розробити і подати парламенту перелік стратегічних підприємств, в яких держава не може продавати контрольний пакет акцій».

Як повідомляв УНІАН, президент України Володимир Зеленський доручив Кабінету міністрів до 1 грудня 2019 року передати не менш як 500 підприємств у Фонд державного майна для подальшого продажу через електронну систему торгів «Prozorro. Продаж» у рамках малої приватизації.

Крім того, президент доручив Верховній Раді ухвалити законопроект «Про скасування переліку об'єктів права державної власності, які не підлягають приватизації» до 1 жовтня 2019 року. Також Зеленський закликав Кабмін скласти список стратегічних підприємств, які не підлягають приватизації.

Крім того, президент закликав почати підготовку великих державних компаній до приватизації і залучення інвестиційних радників до 1 грудня 2019 року. При цьому перший конкурс для таких радників має бути проведений пізніше ніж 1 квітня 2020 року.