Рада підтримала зміни до закону про фінансування доріг / фото facebook/poltsad

Верховна Рада України ухвалила у другому читанні законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про джерела фінансування дорожнього господарства України» (щодо запровадження середньострокового планування розвитку і утримання автомобільних доріг загального користування)».

Читайте такожДержбюджет-2020: на дороги піде майже 74 мільярди гривень

Як передає кореспондент УНІАН, за ухвалення відповідного законопроекту №1041-Д проголосували 368 народних депутатів за необхідного мінімуму у 226 голосів.

Відео дня

Голова підкомітету Комітету з питань транспорту та інфраструктури Олександр Скічко зазначив, що президент України Володимир Зеленський визначив даний законопроект як невідкладний.

«Дана ініціатива направлена на впровадження середньострокової державної цільової програми на будівництво, реконструкцію, капітальний і середній поточний ремонт автодоріг загального користування державного і місцевого значення. Це обумовлено тим, що дорожній фонд, з якого безпосередньо фінансується державна цільова програма, формується з акцизів, які надходять у дорожній фонд у середині року», - повідомив він.

Депутат також додав, що, оскільки будівельний сезон закінчується навесні і не дає можливості провести капітальні роботи з ремонту доріг, парламентом пропонується визначити середньострокове планування робіт на автомобільних дорогах протягом трирічного періоду, згідно з державною цільовою економічною програмою розвитку доріг.

«Зазначена програма затверджується Кабміном України. Також законопроект надає можливість обласним державним адміністраціям направляти субвенцію, отриману з держбюджету, також і на проектно-пошукові роботи, технічний нагляд і таке інше, без фінансування яких неможливо розпочати будівництво», - додав він.

Скічко зазначив, що законопроектом також передбачається спрямування коштів місцевих бюджетів, виділених для ремонту місцевих доріг, у разі економії, на ремонт інших доріг місцевого значення.

Крім того, депутати проголосували за ухвалення в другому читанні законопроекту про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо запровадження середньострокового планування розвитку і утримання автомобільних доріг загального користування.

За ухвалення відповідного законопроекту №1064-Д проголосували 334 народних депутатів за необхідного мінімуму у 226 голосів.

Як повідомляв УНІАН, 12 вересня Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроект, яким пропонується запровадження середньострокового планування при будівництві та ремонті дорожньої інфраструктури. Проект спрямований на виконання середньострокових і довгострокових зобов'язань за договорами будівництва, реконструкції, капітального та поточного ремонту доріг загального користування державного і місцевого значення. Ухвалення законопроекту державою дозволить планувати і будувати об'єкти дорожньої інфраструктури (дороги, мости) не протягом одного календарного року, як це відбувається сьогодні, а протягом трьох років. Також скасовується затвердження Бюджетним комітетом переліку об'єктів дорожньої інфраструктури, яка будується і ремонтується, з передачею цих повноважень Мінінфраструктури. А місцеві громади можуть приєднуватися до процесу ремонту або будівництва інфраструктурних об'єктів державного значення на умовах співфінансування.

Довідка УНІАН. Загальна протяжність українських доріг разом з вулично-дорожніми мережами становить близько 430 тис. км, з яких тільки 50 тис. км доріг державного значення, за які несе відповідальність «Укравтодор». За 120 тис. км доріг місцевого значення, які з'єднують між собою села і села з районними центрами, з 1 січня 2018 року відповідають обласні держадміністрації.