Ілюстрація REUTERS

Антимонопольний комітет України ухвалив обов'язкові для розгляду найбільшими операторами АЗС рекомендації про необхідність зниження роздрібних цін на бензин, враховуючи низку ринкових факторів.

Читайте такожВ Україні дорожчає автогаз: ціни зросли ще на 10-30 копійок

Про це повідомляється на сайті АМКУ.

Відео дня

Зазначається, що комітет у червні-листопаді провів аналіз і встановив такі факти: середні ціни великого опту на бензини А-95 і дизельне паливо знизилися майже на 20%; курс долара до гривні знизився майже на 12%; середні роздрібні ціни на бензини А-95 і дизельне паливо знизилися на 5-5,6%.

При цьому рівень роздрібних цін на бензин марки А-95 і дизельне паливо на стаціонарних АЗС основних учасників ринку залишився практично незмінним.

З огляду на значний вплив ринків нафти та нафтопродуктів на всі галузі національної економіки, енергетичну безпеку держави і рівень життя населення, АМКУ ухвалив такі обов'язкові для розгляду рекомендації: «Вжити заходів щодо встановлення роздрібних цін на високооктанові бензини і дизельне паливо на рівні, який існував би в умовах значної конкуренції на ринку; про результати розгляду цих рекомендацій повідомити Антимонопольному комітету України у 10-денний строк з дня їх отримання».

Повідомляється, що рекомендації АМКУ направив основним учасникам ринку: WOG, ОККО, UKRNAFTA, AMIC Energy, SHELL, SOCAR, UPG і GLUSCO.

Як повідомляв УНІАН, за даними консалтингової компанії UPECO, середня вартість бензину марки А-95 станом на 5 грудня становить 28,63 грн/л, ДТ - 27,9 грн/л.