Ілюстрація REUTERS

Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект про внесення змін до Податкового кодексу України, якими передбачається вдосконалення роботи системи електронного адміністрування реалізації пального і етилового спирту (СЕАРПСЕ) і спрощення умов ліцензування.

Читайте такожРада скасувала державну монополію на виробництво спирту

Як передає кореспондент УНІАН, за відповідний законопроект №2317 проголосували 307 депутатів за необхідного мінімуму в 226 голосів.

Відео дня

Голова парламентського Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, виступаючи по законопроекту зазначив, що 1 липня було введено нову систему адміністрування пального. Ідея полягала в тому, щоб забезпечити облік руху пального і унеможливити тіньові обороти. Але, за його словами, закон ухвалили з помилками.

«1 жовтня набули чинності штрафи, але ми їх на два місяці відтермінували. Але вже з 1 грудня підприємства повинні платити штрафи, які нараховуються автоматично за неякісну роботу системи електронного адміністрування», - пояснив він.

За словами Гетманцева, депутати пропрацювали недоліки роботи системи і запропонували рішення щодо їх ліквідації в законопроекті №2317.

«Ми поліпшили форму акцизної накладної, терміни складання акцизної накладної, порядок її складання. Для авіаційних бензинів ми запропонували вексель. Інформацію про акцизні склади Податкова служба матиме на своєму сайті. У законопроекті ми також прирівняли договір підряду, коли підприємства використовують підрядні організації для транспортних послуг, до власного споживання», - сказав депутат.

Згідно з пояснювальною запискою, законопроектом передбачено терміни і порядок застосування штрафних санкцій за порушення правил обліку, виробництва та обігу пального або спирту етилового на акцизних складах. Також скасовано вимогу щодо облаштування рівнемірами-лічильниками резервуарів на виробництво пального при очищенні коксового газу. Для промислових споживачів продовжено термін для подання довідки форми 2 до 15 календарних днів.

У законопроекті передбачена можливість оформлення векселя для бензинів авіаційних з терміном погашення до 270 днів, розміщення на офіційному веб-сайті ДПС інформації про акцизні склади.

Також перенесено термін введення в систему зіставлення показників витратомірів і СЕАРПСЕ - на 1 липня 2020 року.

Як повідомляв УНІАН, 6 червня Верховна Рада відтермінувала застосування до суб'єктів господарювання штрафів у разі зберігання пального без наявності відповідної ліцензії.

Зміни щодо введення з 1 липня 2019 року ліцензування виробництва, оптової, роздрібної торгівлі та зберігання пального, було ухвалено наприкінці 2018 року.