АМКУ оштрафував Адміністрацію морпортів / фото УНІАН

Антимонопольний комітет України (АМКУ) визнав неправомірним стягнення додаткових коштів із суден Адміністрацією морських портів України (АМПУ) в період 2017-2018 років і наклав штраф у розмірі 5,5 млн грн.

Читайте такожАдміністрація морпортів хоче скоротити третину своїх співробітників

Про це на своїй сторінці в мережі Facebook повідомив голова АМКУ Юрій Терентьєв.

Відео дня

За його словами, АМПУ в 2017-2018 роках стягувала з судів, які заходять в українські порти, крім корабельного збору такі додаткові кошти: за послуги з оформлення приходу суден у порт і виходу з порту, за послуги з перевірки суден на відповідність вимогам Міжнародного кодексу з охорони суден і портових засобів.

"Антимонопольний комітет встановив, що ці додаткові збори насправді входили в корабельний збір, а у ДП "АМПУ" були відсутні підстави для стягнення таких коштів. Рішенням адміністративної колегії АМКУ згадані дії Адміністрації морських портів України визнано порушеннями законодавства про захист економічної конкуренції у вигляді зловживання монопольним становищем. НА ДП «АМПУ» накладено штраф у розмірі 5,5 млн грн", - підкреслив голова АМКУ.

Як повідомляв УНІАН, АМПУ у січні-червні 2019 року скоротила чистий прибуток у порівнянні з аналогічним періодом 2018 року на 34,7% - до 853,61 млн грн з 1,15 млрд грн.

Адміністрація морських портів України розпочала роботу в червні 2013 року, об'єднавши держпідприємства, які увійшли в нову структуру шляхом виділення з них стратегічних об'єктів портової інфраструктури та іншого майна. На материковій частині України налічується 13 державних морських портів. Зокрема, в Одеському регіоні працюють Одеський, Білгород-Дністровський порти, порт «Чорноморськ» і порт «Південний», в Миколаївському регіоні розташовані Миколаївський порт і стивідорна компанія "Ольвія". Також Україна має свої порти на Азовському регіоні – Маріупольський, Бердянський, а на Дунаї їх всього три – Ренійський, Ізмаїльський та Усть-Дунайський. Порти Херсонського регіону – Херсонський та Скадовський.