Ілюстрація REUTERS

Морські порти України в січні-жовтні 2019 року збільшили перевалку вантажів у порівнянні з аналогічним періодом 2018 року на 20% - до 129,8 мільйона тонн, повідомили в прес-службі Адміністрації морських портів України (АМПУ).

Читайте такожАдміністрація морпортів хоче скоротити третину своїх співробітників

"Позитивна динаміка перевалки досягла рекордних 20%. Дають про себе знати хороші врожаї минулого та поточного маркетингових років у аграріїв, високі ціни на руду на світовому ринку, а також ефективна взаємодія між АМПУ і стивідорними компаніями. Важливо зазначити, що до портів-лідерів з перевалки, що демонструють зростання, уперше за останні 5 років повернувся Маріуполь, де АМПУ завершує масштабний проект з днопоглиблення. У всіх п'яти портах, які зараз дають понад 90% перевалки, АМПУ цього року реалізував проекти з днопоглиблення та інвестувало в розвиток портової інфраструктури", - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Зазначається, що обсяги нинішніх драйверів перевалки зерна та руди - зросли більш ніж на третину.

Зокрема, за 10 місяців морські порти перевантажили 43,6 мільйона тонн зерна, це на 37% більше, ніж за аналогічний період минулого року. На 33% зросла перевалка руди, за 10 місяців склало 30,5 мільйона тонн.

У прес-службі зазначили, що другий рік поспіль морські порти України забезпечують істотне збільшення контейнерних перевезень.

"За підсумками січня-жовтня обробка контейнерів збільшилася на 19% (+812 тисяч TEU)", - йдеться в повідомленні.

Експорт, який становить левову частку перевалки, збільшився майже на чверть.

Станом на кінець жовтня 2019 року вже опрацьовано 97,7 мільйона тонн, що на 24% більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Також продовжується тенденція збільшення транзиту вантажів через морські порти.

Порівняно з минулорічними показниками зростання транзиту становить 9,3 мільйона тонн (+ 8%). На 21,2 мільйона тонн більше перевантажено імпортних вантажів (+ 12%).

Серед українських портів лідерами з перевалки за підсумками 10 місяців стали п'ять портів, які забезпечили обробку понад 90% всього обсягу вантажів. Зокрема, це порти Південний, Миколаїв, Чорноморськ, Одеса і Маріуполь.

Також повідомляється, що за 10 місяців морські порти України обробили 9813 судів та збільшили на 2,1% минулорічний показник.

Крім того, з початку року порівняно з минулорічним періодом на 65% - до 537 тисяч зросла кількість пасажирів, які скористалися послугами водного транспорту в морських портах України.

"З них понад 527 000 скористалися внутрішніми перевезеннями - в основному круїзними й екскурсійними маршрутами - у портах Одеса та Усть-Дунайськ. Іноземних пасажирів перевезено 9795, в портах Усть-Дунайськ (річкові круїзні лайнери) і Одеса", - йдеться в повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, морські порти України в січні-вересні 2019 року збільшили перевалку вантажів у порівнянні з аналогічним періодом 2018 року на 19,4% - до 114,5 мільйона тонн.