Порт "Ольвія" віддадуть у концесію / фото facebook/sc.olvia

Переможцем конкурсу з передачі в концесію порту «Ольвія» стала компанія з Катару - Qterminals, яка інвестує 3,4 млрд грн у розвиток порту впродовж 5 років. Про це повідомила прес-служба Міністерства інфраструктури.

Читайте такожВ Україні оголосили конкурс на посаду голови Адміністрації морпортів

«Переможцем концесійного конкурсу в порту «Ольвія» стала компанія QTerminals з Катару. 3,4 млрд гривень буде інвестовано в розвиток порту впродовж 5 років. Це одна з найбільших прямих іноземних інвестицій в портову галузь України за всю історію незалежності. Сума щорічних концесійних платежів - 82 млн грн, що в 16 разів вище від прибутку порту за 2019 рік», - йдеться в повідомленні.

Відео дня

За словами міністра інфраструктури Владислава Криклія, концесіонер вкладе 80 млн грн в розвиток інфраструктури Миколаєва, сприятиме сталому розвитку місцевої громади та території присутності підприємства.

«Концесія - це не продаж, а розвиток, можливість залучити кращих, відповідати викликам ринку, підвищити своє конкурентне становище за рахунок комерційної гнучкості й інвестицій в оновлення та будівництво нових активів», - цитує Криклія прес-служба.

Керівник міністерства наголосив, що конкурс був абсолютно відкритим і це дало змогу залучити до роботи в Україні портового оператора світового рівня.

«QTerminals є провідним портовим оператором Катару і відповідає за управління морськими портами і транспортними терміналами по всій країні. Так, компанія управляє найбільшим торговим портом країни - Хамад, вартістю понад 7 млрд доларів, який є одним з найпотужніших і найновітніших морських логістичних комплексів на Близькому і Середньому Сході. Зараз QTerminals також працює над перетворенням порту Доха в круїзний порт», - повідомив Криклій.

Міністр інфраструктури України зазначив, що про високий рівень і клас залученої в концесію порту «Ольвія» компанії свідчить такий красномовний факт - в 2019 році QTerminals опрацювала 1 млн 320 тис. TEU контейнерних вантажів, що на 300 тис. контейнерів більше, ніж було оброблено в Україна всіма портовими операторами в тому ж році.

«Прихід цієї компанії дає унікальну можливість модернізувати порт «Ольвія», привести роботу порту і рівень надання супутніх навігаційних і логістичних послуг до найкращих міжнародних стандартів», - наголосив Криклій.

Як повідомляв УНІАН, компанія «Рісойл-Херсон» перемогла в конкурсі на концесію майна «Херсонський морський торговий порт».

12 вересня минулого року Міністерство інфраструктури України оголосило про проведення конкурсів з передачі в концесію майна держпідприємств «Стивідорна компанія «Ольвія», «Херсонський морський торговий порт» і майна держпідприємства «Адміністрація морських портів України» (АМПУ). Концесія порту «Ольвія» надається на 35 років, а концесія Херсонського порту - на 30 років.

Раніше президент України Володимир Зеленський доручив Міністерству інфраструктури провести перші пілотні конкурси з передачі в концесію порту «Ольвія» і Херсонського морського торгового порту до 1 січня 2020 року.

За підрахунками Мінінфраструктури, передача в концесію «Ольвії» і Херсонського морського торгового порту на першому етапі реалізації дасть змогу залучити близько 8 млрд грн інвестицій.