Ілюстрація REUTERS

Спалах коронавірусу нового типу може призвести до зниження продажів автомобілів в Китаї та порушення постачань машин в усьому світі, вважає міжнародне рейтингове агентство Fitch.

Читайте такожMazda продовжила "канікули" на заводі в Китаї через коронавірус

Про це повідомляє "Комерсант".

Відео дня

"Як прогнозують експерти агентства, скорочення продажів і постачань "посилить проблеми автомобільного сектора у 2020 році", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що якщо спалах хвороби буде короткочасним, то його поширення матиме обмежений вплив на кредитні показники автомобільних компаній. В цьому випадку вплив вірусу відчуватиметься протягом наступних декількох місяців, після чого показники продажів відновляться.

"За даними агентства, зниження продажів надасть найбільший тиск на авторинок. Fitch нагадує, що Китай є найбільшим постачальником нових машин, на нього припадає близько 30% від продажів по всьому світу. Агентство розраховує, що продажі в КНР почнуть відновлюватися у квітні та прискоряться у другому півріччі 2020-го. Перебої з поставками, що виникли через припинення виробництва в Китаї, триватимуть до кінця лютого або початку березня", - підкреслює видання.

За прогнозом Fitch, в Європі сильніше за всіх постраждають німецькі автовиробники: Daimler і BMW отримують трохи менш як 30% прибутку від загального обсягу продажів в Китаї, а VW - близько 40%. У першій половині року розповсюдження вірусу торкнеться та американських Ford і General Motors. Fitch уточнює, що у 2019 році на частку Китаю припало близько 40% продажів Ford, GM виробляє декілька моделей машин в китайській провінції Хубей, яка стала епіцентром нового вірусу, з-за чого роботу в провінції призупинили майже всі заводи.

Нагадаємо, новий вірус було виявлено в КНР наприкінці 2019 року. Від хвороби померло понад 1,3 тисячі осіб, кількість заражених перевищила 63 тисяч.