Ілюстрація REUTERS

Керівництво великих мереж АЗС в Україні після зустрічі з представниками Антимонопольного комітету України заявили про готовність знижувати ціни на бензин та дизельне паливо.

Читайте такожБензин на українських АЗС може подешевшати ще на 3 гривні - експерт

Про це йдеться в повідомленні АМКУ.

Відео дня

"Зустріч з керівниками мереж АЗС підтвердила розрахунки Комітету - умови для подальшого зниження цін на бензини та дизпаливо дійсно є. І Антимонопольний комітет вітає мережі, які поділяють таку позицію", - сказано в повідомленні.

Наголошується, що АМКУ очікує, що результати зустрічі відобразяться на цінниках на заправках. Комітетом було опрацьовано величезний масив інформації - як на українському ринку нафтопродуктів в цілому, так і по окремих його гравцям. Було враховано і вплив глобальної та європейської кон'юнктури.

За інформацією комітету, починаючи з 5 грудня 2019 року, коли АМКУ видав учасниками ринку перші рекомендації, ціни на бензини та дизпаливо на АЗС Україні знизилися в середньому на 13%.

"Учасники ринку дали вичерпні пояснення щодо поточної ситуації з ціноутворенням і більшість з них погодилися з висновками АМКУ про наявність потенціалу до подальшого зниження цін", - відзначили в прес-службі.

Як повідомляв УНІАН, наприкінці березня Антимонопольний комітет України викликав керівників найбільших мереж автозаправних станцій країни для пояснення причин недостатнього зниження цін на бензин та дизпаливо слідом за зниженням цін на нафту і нафтопродукти у світі.

У грудні 2019 року комітет видав учасникам ринку рекомендації переглянути ціни на бензин і дизпаливо. Підставою для рекомендацій було те, що роздрібні ціни на бензин не відображали зниження цін на оптові поставки та зміцнення гривні. Тобто, ціни на заправках були вище, ніж мали бути в умовах чесної конкуренції.

Станом на 1 квітня ціна на нафту марки Brent на лондонській біржі опустилася нижче 26 доларів за барель.