Ілюстрація REUTERS

Антимонопольний комітет України (АМКУ) викликав керівників найбільших мереж автозаправних станцій для пояснення причин недостатнього зниження цін на бензин і дизпальне слідом за зниженням цін на нафту й нафтопродукти, йдеться в повідомленні прес-служби АМКУ.

Читайте такожВ Україні дешевшають бензин та дизпальне на тлі падіння світових цін на нафту

Зазначається, що ще в грудні 2019 року Комітет видав учасникам ринку рекомендації переглянути ціни на бензин і дизпальне. Підставою для рекомендацій було те, що роздрібні ціни на бензин не відображали зниження цін на гуртові поставки та зміцнення гривні. Тобто, ціни на заправках були вищими, ніж повинні бути в умовах чесної конкуренції.

Відео дня

"Аналіз отриманої в рамках поглибленого дослідження (за результатами наданих у грудні рекомендацій) інформації вказує на невідповідність рівня роздрібних цін на дизельне пальне і високооктанові бензини об'єктивним факторам, що впливають на їх формування. При цьому, в січні-березні 2020 року спостерігається зниження як котирувань на нафту й нафтопродукти на європейських ринках, так і цін великого гурту в Україні", - сказано в повідомленні.

Рекомендації АМКУ направив основним учасникам ринку: WOG, ОККО, UKRNAFTA, AMIC Energy, SHELL, SOCAR, UPG і GLUSCO.

За інформацією прес-служби, для отримання пояснень керівників вищезазначених учасників ринку роздрібної торгівлі нафтопродуктами викликали до Антимонопольного комітету.

Про перебіг подій в АМКУ пообіцяли поінформувати наступного тижня.

Як повідомляв УНІАН, 5 грудня 2019 року Антимонопольний комітет України надав обов'язкові для розгляду найбільшими операторами АЗС рекомендації про необхідність зниження роздрібних цін на бензин, враховуючи низку факторів.