Білорусь має намір звернутися до Ради ІКАО / фото depositphotos

Білорусь оскаржить в міжнародній організації цивільної авіації (ІКАО) заборону України та інших держав на використання їх повітряного простору білоруськими авіаперевізниками.

Про це сказано в офіційному коментарі Департаменту з авіації Міністерства транспорту і комунікацій Білорусі.

Читайте такожАвіаційна блокада Білорусі: що обіцяє українським пасажирам нова авіареальність

Відео дня

"Білорусь має намір звернутися до Ради ІКАО для оцінки правомірності дій України та інших держав, які в односторонньому порядку в порушення міжнародних зобов'язань встановили заборони та обмеження на використання свого повітряного простору щодо білоруських авіаперевізників, для розгляду забезпечення державами – членами ІКАО однаковості у вжитті заходів щодо ідентичних подій, а також для юридичної кваліфікації загрози застосування сили з боку України щодо білоруського цивільного повітряного судна у 2016 році", - сказано в коментарі.

У Департаменті зазначають, що прийняте Україною рішення про обмеження використання повітряного простору України білоруськими повітряними суднами порушує положення Чиказької конвенції про міжнародну цивільну авіацію 1944 року та Угоди між урядом Білорусі та Урядом України про повітряне сполучення від 1995 року.

"Введення даного обмеження, що завдає шкоди білоруській авіакомпанії "Бєлавіа" та особам, які користуються її послугами, було здійснено без попередніх переговорів для врегулювання можливих розбіжностей, що також є порушенням Україною своїх міжнародно-правових зобов'язань щодо Білорусі", - повідомили в Департаменті.

Також білоруська влада засумнівалася в об'єктивності і неполітизованості кваліфікації низкою держав, включаючи Україну, ситуації з рейсом авіакомпанії "Ryanair" FR4978, що мала місце 23 травня 2021 року.

Авіасполучення з Білоруссю

  • Україна з 00:00 26 травня припиняє авіасполучення з Білоруссю. Також українським авіакомпаніям і літакам буде заборонено виконувати польоти в повітряному просторі Республіки Білорусь.
  • 23 травня в аеропорту "Мінськ" екстрено приземлився літак компанії Ryanair, що прямував за маршрутом Афіни-Вільнюс. Причиною екстреної посадки став сигнал про мінування. Літак перевірили, бомбу не знайшли, а всіх пасажирів відправили на повторний огляд.
  • Після посадки влада країни затримала засновника Опозиційного Telegram-каналу NEXTA Романа Протасевича, який знаходився на борту літака.
  • Відразу ж з'явилася інформація про те, що Лукашенко на перехоплення лайнера Ryanair з екс-головним редактором NEXTA на борту вислав винищувач Міг-29.
  • Того ж дня Міноборони Білорусі підтвердило перехоплення лайнера Ryanair за допомогою винищувача.
  • Обставини вимушеної посадки літака авіакомпанії Ryanair в Мінську розслідуватиме Міжнародна організація цивільної авіації (ІКАО).
  • На тлі інциденту з примусовою посадкою літака Ryaniar в Мінську EASA рекомендувало авіакомпаніям уникати польотів через повітряний простір Білорусі.
  • 26 травня 2021 року Білоруська авіакомпанія "Бєлавіа" заявила про припинення польотів в Україну.
  • Повна блокада транзиту польотів "Бєлавіа" через територію України з 29 травня призвела до того, що рейси стали довшими на 1,5 години.