Рейси державної авіакомпанії Білорусі стали довшими / фото depositphotos

Повна блокада транзиту польотів "Белавіа" через територію України з 29 травня призвела до того, що рейси цієї державної авіакомпанії Білорусі стали довшими на 30 хвилин — 1,5 години.

Про це повідомляє avianews.com.

Читайте такожБілоруська авіакомпанія "Белавіа" заявила про припинення польотів в Україну

Відео дня

Рейс B2 9214 Хургада-Мінськ облітав Україну через територію Росії та через це приземлився в столиці Білорусі на одну годину пізніше.

Рейс "Белавіа" B2 8922 з іншого єгипетського курорту Шарм-ель-Шейх змушений був зробити проміжну посадку в Антальї для дозаправки. Переліт виконував літак Boeing 737-300. Через обліт України його дальності стало не вистачати, щоб дістатися до Мінська.

Ще один рейс Шарм-ель-Шейх-Мінськ B2 8196 "Белавіа" змогла здійснити в обліт України без дозаправки, оскільки його виконував більш далекобійний авіалайнер Boeing 737-800. Час у дорозі в порівнянні з попереднім рейсом через Україну збільшився на 45 хвилин.

Новий рейс "Белавіа" Мінськ-Ізмір B2 8209 став довшим на 40 хвилин в порівнянні з часом, який спочатку заклали в розклад.

Через українські санкції "Белавіа" вже заявила, що з 30 травня відправлятиме літак з Мінська до Тель-Авіва на одну годину раніше.

Але найбільше від блокади транзиту постраждав регулярний рейс білоруської авіакомпанії B2 784 зі Стамбула до Мінська. При польоті не безпосередньо через територію України, а в обліт через Росію час у дорозі збільшився з 2 годин до 3,5 годин.

Додатково "Белавіа" скасувала рейси з Мінська в Белград, Будапешт і Кишинів. Через санкції перельоти стали недоцільними. Маршрут з Мінська в Кишинів подовжився з 750 км до 3000 км, в Будапешт — з 950 км до 3500 км, в Белград — з 1150 км до 3400 км.

Зараз "Белавіа" може літати тільки на схід і південь. Однак польоти за туристичними напрямками на південь за подовженими маршрутами через Росію в обхід України приведуть до зростання витрат авіаперевізника. В результаті він буде змушений підняти ціни на авіаквитки або взагалі закрити частину маршрутів через нерентабельність.

Авіасполучення з Білоруссю

  • Україна з 00:00 26 травня припиняє авіасполучення з Білоруссю. Також українським авіакомпаніям і літакам буде заборонено виконувати польоти в повітряному просторі Республіки Білорусь.
  • 23 травня в аеропорту "Мінськ" екстрено приземлився літак компанії Ryanair, що прямував за маршрутом Афіни-Вільнюс. Причиною екстреної посадки став сигнал про мінування. Літак перевірили, бомбу не знайшли, а всіх пасажирів відправили на повторний огляд.
  • Після посадки влада країни затримала засновника Опозиційного Telegram-каналу NEXTA Романа Протасевича, який знаходився на борту літака.
  • Відразу ж з'явилася інформація про те, що Лукашенко на перехоплення лайнера Ryanair з екс-головним редактором NEXTA на борту вислав винищувач Міг-29.
  • Того ж дня Міноборони Білорусі підтвердило перехоплення лайнера Ryanair за допомогою винищувача.
  • Обставини вимушеної посадки літака авіакомпанії Ryanair в Мінську розслідуватиме Міжнародна організація цивільної авіації (ІКАО).
  • На тлі інциденту з примусовою посадкою літака Ryaniar в Мінську EASA рекомендувало авіакомпаніям уникати польотів через повітряний простір Білорусі.
  • 26 травня 2021 року Білоруська авіакомпанія "Белавіа" заявила про припинення польотів в Україну.