Сервіс показує практично повну відсутність літаків над Білоруссю \ скріншот @flightradar24

Після того, як авіаперевізників Євросоюзу закликали відмовитися від польотів над повітряним простором Білорусі, над нею практично перестали пролітати літаки.

Про це свідчать дані сервісу Flightradar24, який відстежує рух літаків по всьому світу.

Час від часу в повітряному просторі Білорусі з'являються російські літаки і судна тих країн, які ще не прийняли рішення про відмову від здійснення рейсів в країну.

Відео дня

Станом на ранок 25 травня дев'ять авіакомпаній зупинили авіаперельоти над територією Білорусі: Air France (Франція), Finnair (Фінляндія), SAS (Швеція), Avia Solutions (Кіпр), LOT (Польща), Wizzair (Угорщина), AirBaltic (Латвія), KLM (Нідерланди) і Lufthansa (Німеччина).

Читайте такожСтало відомо, коли Кабмін розгляне питання про припинення авіасполучення з Білоруссю

Посадка борту Ryanair в Мінську: деталі

23 травня в аеропорту "Мінськ" екстрено приземлився літак компанії Ryanair, що прямував за маршрутом Афіни-Вільнюс. Після посадки влада країни затримала засновника опозиційного Telegram-каналу Nexta Романа Протасевича і його дівчину, які були на борту.

Відразу ж з'явилася інформація про те, що Лукашенко на перехоплення лайнера Ryanair з екс-головредом NEXTA на борту вислав винищувач МіГ-29.

Того ж дня, 23 травня, Міноборони Білорусі підтвердило перехоплення лайнера Ryanair за допомогою винищувача.

Обставини вимушеної посадки літака авіакомпанії Ryanair в Мінську розслідуватиме міжнародна організація цивільної авіації (ІСАО).

У свою чергу авіакомпанія Ryanair в коментарі з приводу вимушеної посадки свого літака зазначила, що від білоруської сторони прийшло повідомлення про загрозу безпеці на борту лайнера. При цьому перевізник не згадав, що його літак супроводжував Білоруський винищувач, а після посадки з рейсу зняли журналіста Романа Протасевича і його дівчину.

Низка європейських країн заявили про можливе введення санкцій проти Білорусі за даний інцидент. Крім того, деякі авіакомпанії негайно припинили використання повітряного простору Білорусі.

Україна також повністю припинить авіасполучення з Білоруссю і перенаправить всі рейси в обхід її повітряного простору. А Литва і Великобританія вже заборонили прибувати в країну літакам, які слідують через Білорусь.