"Рішення остаточне": Омелян стверджує, що Верховний суд його виправдав

Омеляну інкримінували заподіяння державі збитків на суму 30,4 млн грн.

Верховний Суд України підтвердив виправдувальний вирок Вищого антикорупційного суду щодо колишнього міністра інфраструктури Володимира Омеляна.

Як повідомив екс-міністр у Facebook, рішення було ухвалено у справі про зменшення портових зборів на 20% у 2017 році, через що йому інкримінували заподіяння державі збитків на суму 30,4 млн грн.

"Рішення остаточне, перегляду не підлягає, я повністю виправданий обома інстанціями ВАКС та Верховним судом. Сподіваюся, у НАБУ вистачить мужності публічно вибачитися, а внутрішня перевірка і, незабаром, зовнішній незалежний аудит з'ясують, на виконання чиїх злочинних вказівок детектив займався фабрикацією справи проти мене, а співробітники прес-служби очорняли моє ім'я", - заявив Омелян.

Справа Омеляна

Омелян очолював Міністерство інфраструктури в уряді Володимира Гройсмана в 2016-2019 роках.

За даними слідства, в грудні 2017 року Омелян видав наказ про зменшення всіх портових зборів (крім маякового) на 20%. Водночас один із цих зборів - адміністративний - є дохідною частиною державного бюджету. Тому змінити його розмір могла тільки Верховна Рада, а не міністр.

Рішення екс-чиновника про зменшення портового (адміністративного) збору призвело до ненадходження до державного бюджету в 2018 році понад 30,4 млн грн: з очікуваних 203,5 млн гривень отримано 173,1 млн грн. 

Розслідування зазначених фактів велося з 11 листопада 2019 року.

14 серпня 2020 року антикорупційні органи повідомили про завершення розслідування ймовірних незаконних дій екс-міністра інфраструктури Володимира Омеляна, які призвели до недоотримання держбюджетом 30,4 млн грн.

Обвинувальний акт за ч.2 ст. 211 Кримінального кодексу України ("видання службовою особою нормативно-правового акта, який зменшує бюджетні надходження всупереч закону, якщо предметом таких дій були бюджетні кошти в особливо великих розмірах") було направлено до ВАКС для розгляду по суті.

18 жовтня 2021 року Вищий антикорупційний суд виправдав колишнього міністра інфраструктури Володимира Омеляна у справі про недоотримання держбюджетом 30,4 млн грн. Колегія суддів визнала Омеляна невинним у зв'язку з відсутністю в його діях складу злочину.

Вас також можуть зацікавити новини: