Для Росії важливо підірвати довіру до демократичного процесу / фото УНІАН

Директор Інституту світової політики Євген Магда вважає, що у 2019 році Росія втручатиметься у виборчі процеси в Україні, Молдові, Польщі та у вибори до Європарламенту.

Як передає кореспондент УНІАН, таку думку він висловив під час круглого столу "Втручання РФ у вибори у Європі та світі: виклики для України".

Магда зазначив, що у світі, не лише в Україні, практично немає законодавства, яке б ефективно протидіяло гібридному впливу на виборчий процес. Так, додав він, в цілому зупинити маніпуляції виборами - надзвичайно складно.

Відео дня

"Для Росії важливо підірвати довіру до демократичного процесу, дестабілізувати ситуацію, і, що не в останню чергу, уникнути можливих санкцій з боку Заходу", - сказав експерт.

На його думку, наразі можна стверджувати, що в разі військової активізації в будь-якій точці російсько-українського кордону, санкції Заходу можуть бути "достатньо швидкими". "Але ми не можемо стверджувати, що такі санкції будуть швидкими в разі навіть зафіксованого втручання Росії в українські вибори", - додав Магда.

Читайте такожУ Лаврова заявили, що РФ буде домагатися допуску своїх спостерігачів на вибори в Україні

Експерт вважає, що "не лише Україна, а й Молдова та вибори до Європейського парламенту - це будуть три точки впливу у першому півріччі 2019 року".

У другому півріччі, зазначає Магда, це будуть "з високою долею вірогідності - парламентські вибори в Україні і парламентські вибори в Польщі".

"Росія звикла втручатися в українські вибори. Починаючи з 1994 року, практично на кожних загальнонаціональних виборах по 2012 рік включно, у неї були ледь не унікальні можливості це робити", - сказав експерт і додав, що це робилося шляхом направлення політтехнологів, використання коштів та інформаційного впливу.

Водночас вибори 2014 року стали виключенням, зазначив Магда. Він вважає, що це сталося не через те, що Росія не хотіла втручатися, а тому, що тоді у російського керівництва була інша мета на порядку денному - "завдання Україні гібридної військової поразки і розчленування України".