Експерт впевнений, що Україну на виборах чекають численні маніпуляції / фото УНІАН

Виборам президента України в цьому році загрожують різноманітні хакерські атаки. Однією з ключових цілей може стати Державний реєстр виборців.

Про це розповів експерт з кібербезпеки Сергій Денисенко, передає «Обозреватель». За його словами, вкрасти особисті дані українців з цього реєстру сьогодні занадто просто.

Читайте такожЕксперт спрогнозував, як голосуватимуть переселенці та "розвіяв міф" щодо їхніх проросійських поглядів

Відео дня

"Перший фактор – це злам самого сервера реєстру. А другий – це людський. Коли людина, що працює з цим сервером, може просто продати цю інформацію. А продавати вона її буде тим же політикам, які збирають собі електорат", – уточнив Денисенко.

Він впевнений, що Україну на виборах чекають численні маніпуляції, причина яких – відсутність нормальної мережевого захисту. Експерт також навів один з прикладів минулих місцевих виборів.

"Передвиборна кампанія однієї з партій, сільський рівень. Люди замовляють листівки, які потрібно роздрукувати і роздати перехожим. При передачі листівок на друкарню в електронному листі, була змінена інформація в листівках. Прізвища поміняли і тощо. Ось такий приклад впливу на виборців" , – розповів Денисенко.

Він також не виключає втручання в автоматизовані системи. Можлива і зміна результатів електронного підрахунку голосів, адже ніхто не буде багаторазово перераховувати бюлетені.

"Якщо інформація щодо кількості голосів буде змінена, ви самі розумієте, які будуть наслідки", – попередив експерт.