СБУ викрила спроби втручання РФ в українські вибори / фото УНІАН

Російські куратори залучали жителів Дніпропетровської області до поширення у соцмережах фейкових провокаційних матеріалів, які мають відношення до президентських виборів в Україні.

Читайте такожСБУ буде блокувати сайти, які загрожують нацбезпеці

Співробітники СБУ заблокували цю спробу російського втручання. Так, відомо, що житель Дніпра розповсюджував у соцмережах інформацію із публічними закликами до зміни територій і державного кордону України. Чоловік вів електронне листування з мешканцем російського Ростова-на-Дону. Той керував його роботу і ставив завдання із поширення фейкових новин щодо ситуації в Україні, зокрема, у політичній та релігійній сферах.

Вже після старту виборчої кампанії в Україні росіянин надавав своїм підлеглим для поширення негативні матеріали про візити кандидатів у президенти до населених пунктів Дніпропетровщини. Слідчі СБУ оголосили підозри у скоєнні подібних злочинів ще двом мешканцям області, яких російські спецслужби залучили до втручання у хід проведення майбутніх виборів.

Окрім цього, громадянин РФ через соцмережі розшукував українців, які володіють травматичною чи пневматичною зброєю для їх подальшого залучення до мітингів та заворушень під час виборів.

Проти українських поплічників росіян вже відкрили кримінальне провадження за статтею "Посягання на територіальну цілісність і недоторканість України". Триває досудове розслідування.