31 березня тут голосуватимуть 34 особи/ wikipedia.org

В Антарктиді на станції «Академік Вернадський» облаштували найвіддаленішу від Києва спеціальну дільницю для голосування на виборах президента, дільниця розташована за 15 тис. км від столиці України.

Читайте такожВизначився склад чергової експедиції українців в Антарктиду

Про це повідомляє Національний антарктичний науковий центр.

Відео дня

«31 березня тут голосуватимуть 34 особи – 11 учасників постійної експедиції, так звані «зимівники», які перебувають на станції цілий рік, а також 23 науковці сезонної експедиції, які прибули наприкінці січня», - йдеться у повідомленні.

Станція «Академік Вернадський» є спецдільницею, адже зі зрозумілих причин виборча процедура в такому важкодоступному місці має свої особливості. Зокрема, полярники використовують не «живі» бюлетені, а їх роздруковані скан-копії, які напередодні надсилає ЦВК. У день виборів у найбільшому приміщенні станції – їдальні – встановлюють саморобну кабінку для голосування та урну. Відтак у присутності всіх членів експедиції відбувається підрахунок голосів.

Відповідальність за забезпечення процесу голосування покладено на виборчу комісію, створену з числа полярників. Днями ЦВК затвердила склад комісії на цій спецдільниці в особі чотирьох полярників, головою визначено начальника 23 Української арктичної експедиції (УАЕ) Віктора Ситова.

Нагадується, що найближчими тижнями відбудеться ротація «зимівників». В Антарктиду поїде 24-та УАЕ. Їхні колеги з 23-ої експедиції, повернувшись до Києва, привезуть опечатані оригінали бюлетенів та протокол за результатами голосування на станції 31 березня.