ЦВК відмовила ОБСЄ в реєстрації 24 росіян / фото УНІАН

Центральна виборча комісія відмовила Бюро демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ в реєстрації громадян РФ міжнародними спостерігачами на виборах президента України 31 березня.

Як передає кореспондент УНІАН, відповідне рішення члени комісії ухвалили на засіданні.

Як зазначила секретар ЦВК Наталія Бернацька, до комісії 15 березня надійшла заява від БДІПЛ ОБСЄ про реєстрацію 24 громадян РФ офіційними спостерігачами на виборах президента України.

Відео дня

Читайте такожУ Станиці Луганській з 18 тисяч переселенців заяви на участь у виборах подали лише 200 осіб

Вона зазначила, що, згідно із законодавством, міжнародним спостерігачем не може бути особа, яка є громадянином держави-агресора або держави-окупанта.

Таким чином, Центрвиборчком відмовив БДІПЛ ОБСЄ в реєстрації спостерігачів.

Як повідомляв УНІАН, 7 лютого Верховна Рада заборонила громадянам РФ бути офіційними спостерігачами на виборах президента України, народних депутатів України та місцевих виборах.

Своєю чергою директор Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ Інгіборг Солрун Гісладоттір висловила розчарування цим рішенням. За її словами, заборона російським спостерігачам брати участь у спостережній місії за президентськими виборами суперечить зобов'язанням України перед ОБСЄ та її країнами-учасницями.

6 лютого у МЗС України наголосили, що не приймуть заявки від жодного власника паспорта громадянина РФ для реєстрації офіційними спостерігачами на виборах в Україні. У міністерстві заявили, що відмова в реєстрації не суперечить міжнародним зобов'язанням України у сфері вільних та демократичних виборів.

Президент України Петро Порошенко пообіцяв віддати наказ Державній прикордонній службі не пускати спостерігачів від РФ на українські вибори у 2019 році.

У свою чергу, 8 лютого у МЗС Росії повідомили, що вирішили утриматися від направлення до України російських громадян для спостереження за виборами як довгострокових спостерігачів.

27 лютого у БДІПЛ ОБСЄ заявили, що мають намір подати Україні список короткотермінових спостерігачів для акредитації з усіх країн-учасниць, у тому числі з Росії.

Короткотермінові спостерігачі мають приїхати до України за декілька днів до голосування і спостерігати безпосередньо за процесом голосування.

15 березня речник БДІПЛ Томас Раймер в ексклюзивному коментарі УНІАН повідомив, що місія зі спостереження за президентськими виборами в Україні від БДІПЛ ОБСЄ подала ЦВК список з 24 громадян РФ для акредитації з метою моніторингу виборів в Україні.