Клімкін зазначив, що спостерігачі РФ не можуть працювати в Україні з політичної і юридичної точок зору / Ілюстрація REUTERS

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявляє, що російські спостерігачі не можуть працювати в Україні ні з політичної, ні з юридичної точок зору.

Читайте такожРосія не буде направляти спостерігачів на вибори в Україні

Як передає кореспондент УНІАН, про це глава МЗС України сказав на спільній прес-конференції з міністром закордонних та європейських справ Великого Герцогства Люксембург Жаном Ассельборном.

Відео дня

"І незважаючи на те, що як ми всі вважаємо, питання російських спостерігачів вичерпане, я ще раз хочу сказати, що у нас не буде ніяких спостерігачів (з РФ) ні довгострокових, ні короткострокових, ніяких", - наголосив Клімкін.

"Спостерігачі країни-агресора, яка порушила усі можливі і неможливі принципи міжнародного права, і моральні принципи, не можуть наглядати за тим, як здійснюються демократичні вибори", - вважає глава МЗС.

"Це неможливо ані політично, ані юридично, як ви чудово розумієте, ані просто з моральної точки зору. І звичайно, ми розуміємо, що офіційні російські спостерігачі - вони працюють не на демократію, а на відповідні спецслужби цієї країни", - додав Клімкін.

Як повідомляв УНІАН, 7 лютого Верховна Рада заборонила громадянам РФ бути офіційними спостерігачами на виборах президента України, народних депутатів України і місцевих виборах.

Директор Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ Інгіборг Солрун Гісладоттір висловила розчарування цим рішенням. За її словами, заборона російським спостерігачам брати участь у спостережній місії за президентськими виборами суперечить зобов'язанням України перед ОБСЄ та її країнами-учасницями.

6 лютого в МЗС України зазначили, що не приймуть заявки від жодного власника паспорта громадянина РФ для реєстрації офіційними спостерігачами на виборах в Україні. У міністерстві заявили, що відмова в реєстрації не суперечить міжнародним зобов'язанням України у сфері вільних і демократичних виборів.

Президент України Петро Порошенко пообіцяв віддати наказ Державній прикордонній службі не пускати спостерігачів від РФ на українські вибори в 2019 році.

8 лютого в російському МЗС повідомили, що вирішили утриматися від направлення до України російських громадян для спостереження за виборами як довгострокових спостерігачів.

27 лютого в БДІПЛ ОБСЄ заявили, що мають намір подати Україні список короткострокових спостерігачів для акредитації з усіх країн-учасниць, зокрема й з Росії. Короткострокові спостерігачі мають прибути до України за кілька днів до голосування і спостерігати безпосередньо за процесом голосування.

15 березня представник БДІПЛ Томас Раймер УНІАН повідомив, що місія із спостереження за президентськими виборами в Україні від БДІПЛ ОБСЄ подала ЦВК список з 24 громадян РФ для акредитації з метою моніторингу виборів в Україні.

20 березня Центральна виборча комісія відмовила БДІПЛ у реєстрації росіян міжнародними спостерігачами на виборах президента України 31 березня.