У ЦВК повідомили про завершення реєстрації міжнародних спостерігачів на вибори президента / фото УНІАН

Центральна виборча комісія (ЦВК) завершила реєстрацію міжнародних спостерігачів на вибори президента України.

Читайте такожКлімкін пояснивши, чому російські спостерігачі не можуть працювати на українських виборах

Про це у Facebook повідомив радник глави ЦВК Олександр Остапа.

Відео дня

"Щойно завершили реєстрацію останнього міжнародного спостерігача на чергові вибори Президента України. Всього участь візьмуть 2344 спостерігачі від міжнародних організацій та іноземних держав", - зазначив він.

Як повідомляв УНІАН, 7 лютого Верховна Рада заборонила громадянам РФ бути офіційними спостерігачами на виборах президента України, народних депутатів України і місцевих виборах.

Директор Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ Інгіборг Солрун Гісладоттір висловила розчарування цим рішенням. За її словами, заборона російським спостерігачам брати участь у спостережній місії за президентськими виборами суперечить зобов'язанням України перед ОБСЄ та її країнами-учасницями.

6 лютого в МЗС України зазначили, що не приймуть заявки від жодного власника паспорта громадянина РФ для реєстрації офіційними спостерігачами на виборах в Україні. У міністерстві заявили, що відмова в реєстрації не суперечить міжнародним зобов'язанням України у сфері вільних і демократичних виборів. Президент України Петро Порошенко пообіцяв віддати наказ Державній прикордонній службі не пускати спостерігачів від РФ на українські вибори в 2019 році.

8 лютого в російському МЗС повідомили, що вирішили утриматися від направлення до України російських громадян для спостереження за виборами як довгострокових спостерігачів.

27 лютого в БДІПЛ ОБСЄ заявили, що мають намір подати Україні список короткострокових спостерігачів для акредитації з усіх країн-учасниць, зокрема й з Росії. Короткострокові спостерігачі мають прибути до України за кілька днів до голосування і спостерігати безпосередньо за процесом голосування.

15 березня представник БДІПЛ Томас Раймер УНІАН повідомив, що місія із спостереження за президентськими виборами в Україні від БДІПЛ ОБСЄ подала ЦВК список з 24 громадян РФ для акредитації з метою моніторингу виборів в Україні.

20 березня Центральна виборча комісія відмовила БДІПЛ у реєстрації росіян міжнародними спостерігачами на виборах президента України 31 березня.