Спікер Андрій Парубій під час виступу в Раді / Фото УНІАН

Головуючий на засіданні парламенту не має повноважень оголошувати про вихід фракцій з коаліції.

Як передає кореспондент УНІАН, про це представник президента у Конституційному суді Федір Веніславський заявив у коментарі журналістам під час перерви у засіданні КС з розгляду подання депутатів щодо конституційності указу глави держави про розпуск Верховної Ради.

«Голова Верховної Ради чи інший головуючий на засіданні не має жодних повноважень робити будь-які оголошення стосовно виходу зі складу коаліції окремих фракцій. Це фактично така «вільна творчість» голови Верховної Ради, яка не має жодного юридичного підгрунтя», - стверджує він.

Відео дня

За словами Веніславського, після виходу фракцій Радикальної партії, «Батьківщина» та «Самопоміч» у складі коаліції залишились менш як 226 депутатів.

Читайте такожКонституційний Суд розглядає справу про розпуск Ради (наживо)

«Тому ми виходимо з наступного — до секретаріату парламенту надійшла і була зачитана головуючим заява трьох фракцій про припинення їхньої участі у коаліції, і це є достатнім юридичним фактом для того, щоб провести елементарні математичні підрахунки: відняти від сукупної кількості нардепів у п’яти фракціях кількість депутатів, які входять до трьох фракцій, що припинили своє членство в коаліції, і там жодним чином не виходить 226 голосів. Це очевидна річ», - наголосив він.

За словами Веніславського, коли остання фракція вийшла з коаліції, то у її складі залишились дві фракції – «Народний фронт» і «БПП», а це сукупно 216 депутатів.

Як повідомляв УНІАН, 17 травня фракція «Народний фронт» заявила про вихід з коаліції. Голова Верховної Ради Андрій Парубій оголосив про припинення діяльності коаліції у парламенті.

Згідно із законодавством, після оголошення про відсутність коаліції фракції можуть протягом 30 днів домовитися про створення нової. У разі, якщо коаліція не створена, президент має право оголосити про розпуск парламенту і призначити дострокові вибори. Однак за півроку до чергових парламентських виборів, які заплановані на 27 жовтня, законодавством встановлено мораторій на достроковий розпуск Верховної Ради.

21 травня президент Володимир Зеленський підписав указ про дострокове припинення повноважень ВР та призначення позачергових виборів на 21 липня.

24 травня представники "Народного фронту" внесли до Конституційного суду подання, яким просять визнати неконституційним указ щодо розпуску Верховної Ради.

6 червня Парубій заявив, що у складі коаліції до виходу фракції «Народний фронт» було 227 народних депутатів.

Сьогодні, 11 червня, на засіданні КС депутат Ігор Алексєєв стверджував, що, незважаючи на вихід фракцій “Самопоміч”, Радикальної партії та “Батьківщина”, коаліція у складі “Народного фронту” та “БПП” разом з позафракційними нараховувала більшість від конституційного складу парламенту до моменту, коли з коаліції вийшов “Народний фронт”.