Ілюстрація REUTERS

Парламентської коаліції в Україні не існує вже два роки.

Як передає кореспондент УНІАН, про це представник президента Володимира Зеленського у Конституційному суді Федір Веніславський заявив на пленарному засіданні Великої палати Конституційного суду з розгляду справи стосовно відповідності Основному Закону указу Зеленського про розпуск Верховної ради.

За словами Веніславського, факто того, що коаліції не існує вже близько двох років, свого часу підтверджували своїми заявами політичні лідери і представники фракцій, зокрема, голова фракції "Батьківщина" Юлія Тимошенко, а також колишній президент Петро Порошенко.

Відео дня

За словами Веніславського, Порошенко "у своїх виступах говорив, що у нього виникло право дострокового припинення повноважень парламенту, але він ним не скористається".

Читайте такожКСУ розглядає президентський указ про розпуск Ради: Зеленський виступив на засіданні та пішов (фоторепортаж)

Крім того, він звернув увагу суду, що тлумачення Основного Закону Конституційним судом у 2010 році, згідно з яким до коаліції можуть входити також позафракційні народні депутати, було прийнято за інших правових реалій, тобто тоді ще діяв закону про Регламент Верховної Ради, яким передбачались інші процедури створення коаліції та припинення її діяльності. Однак пізніше парламент проголосував за вилучення із Регламенту ВР цих положень. Тому на сьогодні не існує правового врегулювання законом діяльності коаліції, й посилатися на тлумачення КС від 2010 року немає сенсу, наголосив Веніславський.

Крім того, як підкреслив представник президента, у коаліційній угоді, підписаній у 2014 році, чітко зазначено, що коаліція формується виключно з депутатських фракцій.

"Правовою основою для існування коаліції є коаліційна угода, яка була укладена 27 листопада 2014 року, тобто це і політичний, і правовий документ. ЇЇ правовий характер зумовлений тим, що вона була легітимізована нардепами шляхом ухвалення закону про Кабінет міністрів. А у статті 11 цього закону передбачено, що програма діяльності уряду грунтується на програмних засадах коаліції", - сказав Веніславський.

За його словами, в угоді сказано, що членами коаліції можуть бути виключно фракції і немає жодного слова про індивідуальне членство.

"В регламенті коаліційної угоди передбачено, що діяльність коаліції припиняється у разі її чисельного зменшення до меншої кількості нардепів, ніж визначено Конституцією. Іншими словами, з моменту зафіксування на сайті ВР інформації про те, що сукупна кількість нардепів у коаліції, станом на певне число, стала меншою за 226, коаліція припинила своє існування", - сказав представник президента.

Крім того, Веніславський додав, що заяви голови парламенту та лідера “Народного фронту”, виголошені 14 квітня 2016 року, про те, що вдалося зібрати коаліцію у складі 227 депутатів, не можуть бути прийняті судом до уваги, оскільки правової основи для відновлення коаліції не було.

"Якщо б нардепи хотіли зафіксувати наявність коаліції, вони мали б підписати нову коаліційну угоду", - переконаний представник президента.

"Коли "Народний фронт" заявив по вихід з коаліції 17 травня поточного року, то не можна вийти з того, чого вже не існує уже два роки. І тому це чиста маніпуляція", - наголосив Веніславський.

Читайте такожПредставник Зеленського у КС: немає підстав ставити під сумнів легітимність указу про розпуск Ради

Як повідомляв УНІАН, 17 травня фракція "Народний фронт" заявила про вихід з коаліції. Голова Верховної Ради Андрій Парубій оголосив про припинення діяльності коаліції в парламенті.

Згідно із законодавством, після оголошення про відсутність коаліції фракції можуть протягом 30 днів домовитися про створення нової. У разі, якщо коаліція не створена, президент має право оголосити про розпуск парламенту і призначити дострокові вибори. Однак за півроку до чергових парламентських виборів, які заплановані на 27 жовтня, законодавством встановлено мораторій на достроковий розпуск Верховної Ради.

21 травня президент Зеленський підписав указ про дострокове припинення повноважень ВР та призначення позачергових виборів на 21 липня.

24 травня представники "Народного фронту" внесли до Конституційного суду подання, яким просять визнати неконституційним указ щодо розпуску Верховної Ради.

6 червня Парубій заявив, що у складі коаліції до виходу фракції "Народний фронт" було 227 народних депутатів.

Сьогодні, 11 червня, на засіданні КС депутат Ігор Алексєєв стверджував, що, попри вихід фракцій "Самопоміч", Радикальної партії та "Батьківщини", коаліція у складі "Народного фронту" та "БПП" разом з позафракційними нараховувала більшість від конституційного складу парламенту до моменту, коли з коаліції вийшов "Народний фронт".