Олександр Онищенко не буде кандидатом в депутати / фото УНІАН

Верховний суд задовольнив апеляційну скаргу ЦВК на рішення Шостого апеляційного адміністративного суду, яке зобов'язувало зареєструвати депутата-втікача Олександра Онищенка кандидатом в народні депутати.

Читайте такожОнищенко подав документи до ЦВК

«рішенням Верховного Суду від 21 липня 2019 року апеляційну скаргу Комісії на рішення Шостого апеляційного адміністративного суду від 17 липня 2019 року, яким ЦВК було зобовʼязано зареєструвати Онищенка О.Р. кандидатом в народні депутати в ОВО № 93, задоволено. Згадане рішення Шостого апеляційного адміністративного суду скасовано», – йдеться в повідомленні прес-служби ЦВК у Facebook.

Відео дня

Як зазначається, Верховний Суд дійшов висновку, що обставини, на які посилався Онищенко (а саме – викладені в рішенні Печерського суду від 12 липня 2019 року, яким встановлено, що депутат навчався за кордоном), та які були визнані Шостим апеляційним адміністративним судом нововиявленими, «існували на час прийняття судового рішення, про перегляд якого просив заявник, були йому відомі, він був учасником цих подій і, окрім того, під час розгляду справи займав активну позицію щодо доведеності цих обставин у суді».

Верховний Суд, як повідомляється, у своєму рішенні встановив, що надання неналежної правової оцінки встановленим фактичним обставинам справи привело Шостий апеляційний адміністративний суд до помилкового висновку.

18 липня повідомлялось, що Суд удруге дозволив народному депутату-втікачу Олександру Онищенку балотуватися до Верховної Ради через «нововиявлені обставини».

Раніше, 15 червня ЦВК відмовила Онищенку в реєстрації кандидатом у нардепи, оскільки протягом останніх 5 років він не проживав в Україні. Онищенко оскаржив це рішення і 21 червня Шостий апеляційний адмінсуд зобов’язав Центрвиборчком зареєструвати його кандидатом.

25 червня ЦВК повторно відмовила Онищенку, а Верховний суд визнав правомірною відмову у реєстрації нардепа-втікача кандидатом на виборах до Верховної Ради.