Ілюстрація REUTERS

Україна повністю вичерпала річну квоту на 2017 рік на безмитний експорт виноградного та яблучного соків до країн Європейського Союзу, повідомила прес-служба асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ).

Читайте такожУкраїнські експортери за рік використали 26 із 40 тарифних квот на безмитні поставки товарів до ЄС

Згідно з повідомленням, станом на березень українські підприємства вже повністю вичерпали квоти на безмитний експорт меду, цукру, круп та борошна, кукурудзи і м'яса птиці. Крім того, майже повністю вичерпано квоти на поставки оброблених томатів (на 96%) та пшениці (на 84%).

Відео дня

В УКАБ нагадали, що цього року Єврокомісія планувала збільшити обсяги квот на безмитний експорт щодо восьми груп товарів: меду, круп і борошна, оброблених томатів, виноградного соку, а також вівса, пшениці, кукурудзи і ячменю.

Як повідомляв УНІАН, за даними Міністерства аграрної політики і продовольства, обсяг квоти на експорт на ринок ЄС українського виноградного та яблучного соків становить 12 тис. тонн, меду – 5,2 тис. тонн, цукру – 20 тис. тонн, круп та борошна – 6,6 тис. тонн, кукурудзи – 400 тис. тонн, вівса – 4 тис. тонн, м'яса птиці – 16,8 тис. тонн, оброблених томатів – 10 тис. тонн.

За даними представництва ЄС, український експорт до Європейського Союзу в 2016 році виріс на 3,7%, що демонструє ефективність зони вільної торгівлі.