Комаровський висловився про поліомієліт / фото REUTERS

Останнім часом в Україні все частіше фіксують спалахи захворювання на поліомієліт. Популярний український лікар Євген Комаровський розповів, які тяжкі наслідки спричиняє поліомієліт і в чому дуже сильно помиляються сучасні мами.

Як розказав медик у програмі "Ранок з Україною", поліомієліт - це гостре інфекційне захворювання. Його збудник - вірус, проти якого немає жодних препаратів.

"Вірус вражає нервову систему й викликає незворотні паралічі. Але поширюється він як кишкова інфекція. Власне, поліомієліт - це хвороба брудних рук", - пояснив Комаровський.

Відео дня

За словами лікаря, унікальна здатність поліомієліту полягає в тому, що людина, яка заражена цією хворобою, до появи симптомів приблизно протягом 7-10 днів вже здатна активно виділяти вірус у навколишнє середовище. І після початку захворювання може протягом 3-6 тижнів продовжувати його розповсюджувати.

Читайте такожЩо потрібно знати про поліомієліт: симптоми хвороби, лікування і профілактика

"Здебільшого вірус вражає дітей до 5 років. І навіть один випадок із паралічем - вже спалах. Тобто в регіоні, де є хвора дитина, катастрофа з вакцинацією. На один випадок розвитку паралічу припадає від 100 до 1000 випадків без паралічу", - сказав він.

Тому, коли повідомляється, що в Україні виявлено 5 випадків поліомієліту, це означає, що є сотні дітей, у яких хвороба не діагностована.

"Багато мам перестали боятися цього захворювання", - пояснив серйозну помилку батьків Комаровський.

Він нагадав, що ліків проти поліо не існує. Єдиним ефективним захистом від хвороби є вакцинація.

Симптоми поліомієліту

Зазначимо, інкубаційний період після зараження людини поліовірусом триває від 4 до 35 днів, після чого може розвинутися поліомієліт.

У 70% випадків захворювання має безсимптомний перебіг. Але його носій становить небезпеку для інших людей зі слабшим імунітетом.

У 25% випадків поліо має симптоми, що нагадують грип (гарячка, головний біль, нудота, біль у животі).

Поліовірус спричиняє рухові розлади: біль в уражених м’язах, повний параліч, що може розвинутися за кілька годин.

Одним з найважчих ускладнень є невиліковний параліч. Він може вразити ноги, руки, плечі, груди, живіт, обличчя. Ураження дихальних м’язів часто призводить до смерті.

У разі одужанні після поліомієліту функції вражених недугою нервів і м’язів не відновлюються.

Коли вакцинуватися від поліомієліту

В Україні вакцинація проти поліо входить до переліку обов’язкових гарантованих державою щеплень, які можна зробити у комунальних закладах безоплатно відповідно до Календаря щеплень.

Вас також можуть зацікавити новини: