З 1 лютого в Україні розпочинається кампанія зі щеплення дітей від поліомієліту / фото ua.depositphotos.com

Від сьогодні, 1 лютого, в Україні розпочинається кампанія зі щеплення дітей від поліомієліту.

Як передає кореспондент УНІАН, кампанія передбачає два основні етапи реагування і призначена для дітей, які пропустили або взагалі не прищепилися від поліомієліту. Нагадаємо, що вакцина передбачена Національним календарем профілактичних щеплень.

"Перший етап стартує 1 лютого, і він буде відбуватися упродовж трьох тижнів. В цей час планується щепити дітей від 6 місяців до 6 років, які не отримали необхідної кількості доз вакцини проти поліомієліту", - заявив заступник міністра охорони здоров’я ‒ головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін під час брифінгу.

За його словами, в рамках цього етапу планують щепити майже 140 тисяч дітей.

Читайте такожМоже паралізувати на все життя: у МОЗ нагадали, як уберегти дитину від поліомієліту

"Другий етап планують провести навесні. І в рамках цього етапу всі діти до 6 років мають отримати вакцину ОПВ, тобто оральна поліомієлітна вакцина. І це необхідно для захисту дітей від інфікування і зупинення циркуляції вірусу", - додав Кузін.

Голова представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Мурат Шахін наголосив, що кожна третя дитина в Україні не вакцинована від поліомієліту.

"Ліків не існує, єдиний захист - це вакцинація. Якщо дитина не вакцинована або вакцинована не повністю, вона має ризик отримати параліч, з яким вона буде жити до кінця життя.

Поліомієліт небезпечний тим, що може викликати невиліковний параліч у невакцинованої або не повністю вакцинованої дитини. Саме тому медики закликають батьків захистити своїх дітей, зробивши їм щеплення проти цієї хвороби.

Чим щеплять

На першому етапі дітей вакцинуватимуть інактивованою поліомієлітною вакциною (ІПВ) французького виробництва в монодозних або багатодозних флаконах. У ній є неживі віруси поліо всіх трьох типів. Для проведення цього етапу держава закупила понад 400 тисяч доз.

Вакцина ІПВ унеможливлює розвиток клінічних проявів інфекції у разі проникнення поліорусу в центральну нервову систему, захищаючи від паралічу. Її вводять внутрішньом'язово в передню поверхню стегна або в дельтовидний м'яз руки.

Як отримати вакцину

Спочатку ознайомтесь із Національним календарем профілактичних щеплень. Потім перегляньте дані щеплень, які внесені до медичної картки вашої дитини. Перевірте, чи він отримав усе щеплення відповідно до віку. Якщо помітили, що якогось бракує, зверніться до сімейного лікаря або педіатра.

У разі пропуску якоїсь із доз – не потрібно знову починати серію вакцинації. Треба лише вколоти дози, яких не вистачає.

Зазначимо, щеплення від поліомієліту внесено до переліку обов'язкових гарантованих державою. Їх можна отримати безкоштовно у сімейного лікаря чи педіатра, якщо вони працюють у закладі, який має договір із Національною службою охорони здоров'я України.

Як повідомляв УНІАН, на Рівненщині у багатодітній родині, яка мешкає в селі Велика Омеляна, у жовтні 2021 року підтвердили параліч внаслідок поліомієліту у 1,5-річної дитини. Пізніше стало відомо, що в цій родині захворіли ще шестеро дітей. Батьки дітей належать до певної релігійної громади, тому відмовилися від усіх обов'язкових щеплень.

Також випадки захворювання на поліомієліт були виявлені у Закарпатській області.

***Поліомієліт – дуже заразне та небезпечне інфекційне захворювання, вірус поліо інфікує воду та їжу, передається від людини до людини, як правило, через брудні руки до рота, після чого розмножується у кишківнику.

Як наголошують в МОЗ, поліовірус також може залишатися на іграшках та побутових речах, яких торкалися інфіковані люди. Показовою є статистика щодо поліомієліту: в одному з чотирьох випадків інфікування поліо людина впродовж кількох днів має грипоподібні симптоми: лихоманку, втому, нудоту, біль у горлі та животі, головний біль, слабкість у м’язах.

У меншої частини (1-5 із 1000 хворих на поліомієліт) будуть розвиватися інші, більш серйозні симптоми, спричинені ураженням спинного мозку: відчуття поколювання в ногах; параліч або слабкість в кінцівках.

1 людина з 200 інфікованих вірусом поліомієліту залишається паралізованою на все життя. 5–10% з тих, у кого виник параліч, помирають, коли вірус паралізує дихальні м’язи.

Відповідно до Національного календаря, щеплення від поліомієліту проводять: перша доза — у 2 місяці від народження; друга доза — 4 місяці; третя доза — 6 місяців; четверта доза — 18 місяців; п’ята доза — 6 років; шоста доза — 14 років. Ці шість доз вакцини формують імунітет до поліомієліту до кінця життя.