Деякі ліки від грипу небезпечні / фото pixabay.com

В Україні досі популярні препарати від грипу, які можуть спровокувати навіть появу онкологічних захворювань.

Йдеться про ліки-стимулятори штучного вироблення інтерферону, розповів "Обозревателю" голова правління Союзу споживачів медичних послуг, лікарських засобів та виробів медичного призначення Владислав Онищенко.

За його словами, практика застосування подібних ліків була широко поширена в СРСР. Інтерферони — це група білків, які беруть участь в імунному захисті організму, і які виділяються клітинами (без будь-яких ліків) у відповідь на потрапляння в організм вірусу. Серед відомих препаратів, які позиціонуються як імуномодулятори та потужні індуктори інтерферону з противірусною дією, - уміфеновір ("Арбідол", "Імустат"), тиролон ("Аміксин", "Лавомакс"), "Амізон", "Амізон Макс", інозинпаранобекс ("Гропринозин", "Ізопринозин", "Неовір"), "Кагоцел" та інші.

Відео дня

Читайте такожНа Львівщині від ускладнень грипу помер 51-річний чоловік (відео)

Проте всі ці ліки, попередив Онищенко, крім вироблення інтерферонів, провокують і гіпореактивність імунної системи, що не вказується в інструкції.

"Це побічні, небезпечні для здоров'я порушення в структурі та функції імунної системи, які можуть призвести до зниження резистентності організму, до інфекції, підвищення ризику онкологічних захворювань, розвитку аутоімунної патології", — наголосив експерт.

Він пояснив, що гіпореактивність — це такий стан імунної системи, коли вона не реагує або майже не реагує на потрапляння в нього антигенів (в тому числі й вірусу).

Головними небезпеками цього явища є наступне:

- загроза збою роботи імунітету, особливо дитячого;

- індуктори інтерферонів можуть стимулювати не тільки інтерфероногенез, але і те, що не потрібно стимулювати в організмі людини;

- неспецифічні імуностимулюючі засоби можуть простимулювати клітини, які повинні бути в сплячому стані — це може сприяти розвитку раку;

- при інфекційних захворюваннях імуномодулятори можуть призвести до хронізації інфекційних процесів, особливо у дітей;

- індуктори інтерферону мають імунотоксичну дію.

Раніше в Україні тимчасово заборонили реалізацію і застосування протизастудного лікарського засобу Колдфлю".