Супрун розповіла про користь голодування / фото facebook.com/ulanasuprun

"Очистити організм від "шлаків", яких ніхто ніколи не бачив, можна. Але "шлаки" - це старі молекули і органели клітин, а "чистити" тіло треба не соками, клізмами або рисом, а голодуванням.

Про це в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун написала на своїй сторінці в Facebook.

Читайте такожЕксперт розповіла, як схуднути за місяць

Відео дня

За її словами, голодування може бути корисним. Вона зазначила, що воно серед низки інших факторів (можливо просто обмеження калорій і фізичні навантаження) активує автофагію - дослівно, "самопоїдання". Цей процес в тілі постійний, але слабкий.

Як зазначила Супрун, автофагія допомагає знищувати мієлоїдні бляшки в нейронах при хворобі Альцгеймера. Періоди голодування допомагають нормалізувати вагу і баланс холестерину.

"Для кращого запуску автофагії голодування повинне тривати протягом 18-24 годин. Тобто для "очищення клітин від шлаків" необхідно робити розвантажувальний день або пропускати вечерю і сніданок. Можна їсти тільки в певний період дня: наприклад, з 11:00 до 18:00 - але не постійно! Іншими шляхами "обмеження калорій" є підхід, коли ми харчуємося, як зазвичай, але влаштовуємо дні дуже обмеженого споживання їжі. Популярний варіант 5х2, коли ми п'ять днів їмо, як завжди, і два дні споживаємо не більше ніж 500-600 ккал", - пояснила в. о. голови МОЗ.

Але вона попередила, що до інтервального голодування є протипоказання: цього не можна робити людям, які "заїдають стрес"; не варто одразу голодувати і тренуватися; не варто голодувати вагітним жінкам; взагалі несумісні діабет 2 типу та голодування.

Супрун порадила привчати організм до регулярного посту, якщо немає протипоказань, дотримуватися режиму харчування і відмовитися від перекусів та солодощів.