У хворих одеські медики виявили збудник гострої кишкової інфекції / УНІАН

В Одесі у людей, які отруїлися купленою в селищі Авангард шаурмою, виявлено сальмонельоз.

Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні на брифінгу повідомила головний лікар Одеської міської інфекційної лікарні Світлана Лаврюкова.

«На сьогодні діагноз встановлено, ми отримали лабораторні дослідження, які підтверджують, що це сальмонельоз», - сказала вона.

Відео дня

Читайте такожМасове отруєння студентів шаурмою у Києві: поліція відкрила кримінальне провадження

За словами головного лікаря, з 31 серпня по 2 вересня включно до інфекційної лікарні звернулася 41 людина. Всі їли шаурму, яка була придбана в одній «точці» 29-31 серпня.

«Надійшли вони з клінікою на гостру кишкову інфекцію – висока температура, інтоксикація, блювота, рідкі випорожнення, біль у животі. У всіх – в різних поєднаннях. Було госпіталізовано 40 осіб, один від госпіталізації відмовився», - сказала Лаврюкова.

Вона зазначила, що серед постраждалих – десять дітей віком від 3-х до 17 років. Пацієнти надійшли у стані середньої тяжкості.

За інформацією Лаврюкової, на даний момент в лікарні перебувають 23 постраждалих, з них четверо дітей. Стан пацієнтів – середньої тяжкості.

Як уточнила головний лікар, наразі сальмонелу виявлено в посівах 13 пацієнтів, аналізи решти досліджуються. Однак, за словами Лаврюкової, сьогодні можна стверджувати, що цей збудник інфекційної хвороби присутній в організмі всіх пацієнтів, які вживали шаурму.

«Інкубаційний період будь-якої кишкової інфекції – від двох годин до п'яти діб. Залежить від кількості з'їденої їжі і особливостей організму людини», - пояснила Лаврюкова.

Вона також додала, що влітку кількість хворих з кишковими інфекціями значно зростає. Останніми днями в Одесі спостерігалося значне зростання. Зокрема, 2 вересня до лікарні загалом надійшло 112 осіб, 1 вересня - 95 осіб. З них 80-90% - з гострою кишковою інфекцією.

Як повідомляв УНІАН, 2 вересня поліція відкрила кримінальне провадження за фактом масового отруєння людей шаурмою в торговому павільйоні в селищі Авангард Овідіопольського району Одеської області. Того ж дня на засіданні обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій повідомлялося про 37 госпіталізованих.