Дієтолог розкритикувала детокси / ua.depositphotos.com

Лікар-терапевт, дієтолог Тетяна Лакуста розповіла УНІАН про найбільш поширені помилки щодо здорового харчування.

За її словами, це — тривалі голодування, детокси й всілякі "чистки" організму від шлаків і т. п.

Читайте такожЛікар пояснила, як постувати без шкоди для здоров'я

Відео дня

"Це було в 80-х і 90-х, в "нульових" і зараз залишилося (просто "продається" за допомогою красивих фотографій у соцмережах)", - наголосила лікар.

Також Лакуста висловилася щодо тривалих голодувань (короткострокові інтервальні голодування корисні) й розповіла про новий тренд – автономність харчування або автономність життя.

"Послідовники практично повністю відмовляються від їжі та сну, щоб перевести тіло на "автономне енергозабезпечення". Це псевдонаукова теорія про те, що через певний період голодування у кожній клітині дозріває маленьке внутрішнє сонце, здатне забезпечити енергією. Люди не їдять місяцями, намагаються практично не спати...", - зазначила вона.

За її словами, є вологе автономне харчування й сухе – тільки з водою і навіть без води.

Ненормальний тренд, продовжила дієтолог, – нібито розвантажувальне сокове харчування або смузі-харчування. Перетертий овоч або фрукт – це продукт з великим глікемічним індексом, який викликає скачки глюкози в крові та в перспективі негативно впливає на вуглеводний обмін. Також страждає мікробіота кишечника. 

Ненормальний тренд – кетолайфстайл – кето дієта на тривалий проміжок, яка підвищує ризик інсульту та інфаркту, скорочує тривалість життя. Плюс, у людей на тривалому кетозі мікробіота кишечника стає подібною до мікробіоти кишечника людей з ожирінням.

Повний текст інтерв'ю з дієтологом читайте за посиланням Тетяна Лакуста: до мене на прийом приходять молоді дівчата із зайвими кілограмами та хворобами через зайву вагу, тому що "соромно не доїсти, мама так вчила"

Раніше лікарі назвали продукти, які допоможуть ліквідувати калорії та почуватися ситими певний час.