В Україні очікується спалах дифтерії / кадр з відео ТСН

Після спалаху кору українців може спіткати нова хвиля бактеріальної інфекції. На цей раз медики прогнозують спалах дифтерії.

Причиною може стати те, що що люди відмовляються вакцинуватися і це при тому, що вакцини в Україні вистачає, повідомляє ТСН.

"Якщо ускладнення від кору небезпечні в 0,01-0,1% (випадків - УНІАН), то від дифтерії, від її ускладнень, страждає кожна 10 дитина, яка захворіє", - розповіла заступник директора Центру первинної медико-санітарної допомоги №2 Дарницького району м.Києва Наталія Шаповал.

Читайте такожВ Одеській області не вистачає вакцини проти кору

Зазначається, що наразі щеплення мають трохи більше 45% дітей. Ситуація з дорослими ще складніша - лише 38% вакцинованих. Згідно з календарем щеплень дорослій людині потрібно вакцинуватися проти дифтерії кожні 10 років, проте дорослі часто про це забувають.

"Охоплення (вакциною - УНІАН) серед дорослих ніколи не були високими. Останній спалах, коли була проведена додаткова кампанія вакцинації проти дифтерії була в 90-і роки. Тобто після 90-х років ніякого масового покриття вакцинами дорослих не було. Тому ризики дуже великі", - зазначила медичний експерт дитячого фонду ООН Катерина Булавінова.

При спалаху у 90-х роках від дифтерії померло 700 людей. Загалом смертність від хвороби становить майже 50%. Для того, щоб хвороба не поширювалася, щепленими мають бути 95% населення.

Нагадаємо, кількість хворих на кір в Україні зростає щотижня, вже захворіли понад 2 тисячі людей.