В Україні настає сезон грипу та ГРВІ  \ фото УНІАН

Високий сезон грипу. Як підготуватись до простудних хвороб в умовах Covid-19

19:44, 11.10.2020
6 хв.

Ця зима буде найтяжчою за всі попередні, впевнені лікарі. Адже коронавірус нікуди не зник, а сезонний грип вже підступає. При цьому, від Covid-19 немає вакцини, як немає й ліків. Як у таких умовах підтримати імунітет, скільки це коштуватиме і чи допоможуть вітаміни?

Навіть якби українські лікарні були якісно підготовлені до другої хвилі коронавірусу (а це не так), сезон високого грипу пережити нам буде важко. «Відсоток померлих значно збільшується, коли є Covid-19 та грип», - вважають лікарі.

Річ у тім, що від коронавірусу немає ні ліків, ні вакцини. Тож українці беруться підіймати імунітет, хто як може.

Вакцинація не врятує від Covid-19, але допоможе від грипу

Відео дня

Мама п’ятирічної Ганнусі Олена раніше була категорично проти будь-яких щеплень. І жодної донці не зробила. «Колись я думала, що вакцини послаблюють імунітет, а зараз мені здається, що вони закаляють», - розповідає вона ТСН.Тижню.

Думка жінки кардинально змінилася після чергового спалаху кору. Буквально за півроку Олена зробила і собі з чоловіком, і двом дітям усі щеплення, які тільки можна. Це влетіло у кругленьку суму, адже всі щеплення робили в приватній клініці. «Приблизно, сімдесят тисяч гривень», - каже вона.

Торік вперше вакцинувалися від грипу і не захворіли. Тож зараз Олена чекає заброньованої в аптеці вакцини і обов’язково буде щепити усю родину від грипу.

На тлі пандемії, звичайно, перебіг решти хвороб ускладнюється. Тож медики радять зосередитися на тому, що вже знаємо. Адже інші інфекції не чекають, поки закінчиться Covid-19.

«Нас чекає дуже тяжкий дуже складний сезон 2020-2021 року.

Чи прийде грип? Звичайно, прийде. Люди будуть хворіти на грип», - розповідає ТСН.Тижню імунолог Федір Лапій.

Симптоми ковіду і грипу схожі. Відрізнити їх на початку досить важко. Так само важко буде і людині, коли ці дві хвороби зустрінуться в одному організмі.

«Відсоток померлих значно збільшується, коли є Covid-19 і грип. На відміну від того, якщо це просто Covid-19», - вважає Лапій.

А це - додаткове навантаження і на систему охорони здоров’я, яка просто захлинатиметься від потоку пацієнтів. Тож медики закликають обов’язково зробити щеплення проти грипу.

«Коли питають, яка краще, кажу – беріть ту, яка є під рукою. Яка вам є першою доступною», - каже Лапій.

В Україні буде чотири види – французька, голландська та дві з Південної Кореї (трьох- і чотирьох- валентні, залежно від кількості штамів грипу).

Трьохвалентна коштує – 200-300 грн. Чотирьохвалентна - від 300 грн і вище. Сімейний лікар вам її вколе безкоштовно. В приватній клініці за вакцину і процедуру сплатите від 700 грн.

Медики закликають обов’язково зробити щеплення проти грипу \ фото REUTERS

«Хтось може придбати дорожчу, хтось дешевшу. Але всі ці вакцини пройдуть лабораторний контроль якості в Україні. І вони вже пройшли лабораторний контроль якості в країнах-виробниках. Вони є якісними, безпечними», - запевняє ТСН.Тиждень завідувачка відділу грипу і ГРВІ Центру громадського здоров’я при МОЗ Оксана Артемчук.

Зараз на ринку є лише південно-корейська. Решта вакцин має з’явитися з середини жовтня.

А ще лікарі рекомендують щепитися від пневмококової інфекції. Бо вона теж має схожі симптоми із грипом і ковідом. І, окрім менінгіту, може проявитися пневмонією, бронхітом й отитом. Однак вартість вакцини кусається – від 2 тисяч гривень за дозу.

Чи рятують вітаміни?

Перед холодами ми всі біжимо в аптеку по вітаміни. Пити – так пити. І побільше. Тож часто обираємо полівітамінні комплекси, в яких по кілька десятків елементів. І, що дорожче – то краще, вважаємо ми. Однак генетик і мікробіолог Дарія Лосєва буквально волає: припинити пити вітаміни без припису лікаря!

«Наприклад, вітаміну Д в Україні можна придбати в дозуванні від однієї тисячі одиниць до десяти тисяч міжнародних одиниць. Окей, як людина обере, яке саме їй потрібне дозування?», - каже вона.

Дарія Лосєва наголошує, що в полівітамінних комплексах дуже багато вітамінів - антагоністів один одного. «Тобто, фактично засвоєння цих вітамінів, наприклад, вітамінів В разом з вітаміном Д, погіршується. Все, що не потрібно організму, виходить з сечею.  Фактично виходить дуже дорога сеча. А людина не факт, що щось отримає», - каже мікробіолог.

Тож спочатку – до лікаря.

Дієтолог Оксана Скіталінська розповідає, що вітаміни з продуктів засвоюються краще, ніж з пігулок. Для імунітету, говорить, першочерговий – білок!

«Білок необхідний для того, щоб наша імунна система дуже добре функціонувала. Тому що білок є тим будівельним матеріалом, з якого будуються всі клітини організму. І, зокрема, клітини імунної системи», - розповідає дієтолог.

За її словами, в раціон треба додати максимум зелені та овочів. А от фрукти радить замінити на ягоди та горіхи. Бо корисніші. Крім того, варто не забувати спати по вісім годин і рухатися.

Загартування і народна медицина проти застуд

Настанови, про які ми говоримо з дієтологом, виконує одна з яскравих зірок шоу «Танці з зірками» – Євген Кот. Його сніданок складається із вівсянки, горіхів, овочів, яєць та вітамінів.

«Магній В6, Цинк, Д3 і Омега3. Ці вітаміни роблять мій імунітет міцним. А ще мій імунітет робить міцним вранішнє обливання», - розповідає він.

Процедури з крижаною водою Євген практикує вже півроку, не дивлячись на погоду. «І я стовідсотково впевнений, що це зміцнює мій імунітет. Це дає мені дуже багато енергії», - каже танцівник.

Усілякі обливання вітаються і в народній медицині, каже знахарка Олена Стеценко: «Є така тибетська методика, коли при застудах використовується контрастний душ. П’ять хвилин під гарячою водою і п’ять хвилин під льодяною водою».

Для зміцнення імунітету вона радить пити чай з лимоном та імбиром. Та пити різноманітні трав’яні чаї.

Трохи липи, дрібка квіток календули, звіробою, кропиви… Трав має бути обов’язково парна кількість. Можна також додати калини. І малини до пари. Залити водою і настоювати 10 хвилин. Після цього можна пити.

Усі ці трави знахарка радить купувати в аптеці. Ціни доступні. А якщо ціни на імбир і лимони підстрибнуть, їх цілком можна замінити на шипшину або заморожену чорну смородину. 

Утім, гарантований ефект буде лише у тому випадку, коли до цього цілющого чаю ви додасте вакцинацію.

Ірина Коваленко, Андрій Вєтошкін, Владислав Лазар

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся