Однак, не поспішайте з додаванням до раціону продуктів з високим вмістом клітковини. Дієтолог розповіла, чим загрожує поспіх.
Вівсянка відома як незамінне джерело клітковини: на порцію припадає близько 4 грамів, але це далеко не єдине джерело.
Сочевиця, чорнослив і грейпфрут містять ще більше клітковини, допомагаючи отримувати 25-30 грамів, необхідних більшості дорослих щодня, розповіла дієтологиня Меггі Мун, пише Verywellhealth.
1. Колотий горох
Він схожий на сочевицю і використовується в супах і рагу. Однак, не поспішайте з додаванням у раціон продуктів із високим вмістом клітковини, таких як колотий горох.
Річ у тім, що занадто різке збільшення щоденного споживання клітковини може призвести до здуття живота, спазмів і газів.
2. Сочевиця
Сочевиця багата різними поживними речовинами, зокрема клітковиною. Вона ситна і може додаватися в супи, рагу та смажені страви.
3. Інжир
Його можна їсти свіжим, сушеними або приготованими. Дослідження показують, що включення інжиру в раціон допоможе знизити ризик закрепів, здуття і дискомфорту в животі.
4. Лімська квасоля
Додавайте лімську квасолю в супи, рагу або гарніри, щоб збільшити вміст клітковини і підвищити користь для здоров'я.
5. Нут
Це рослинне джерело білка багате на клітковину, фолієву кислоту, залізо та інші поживні речовини.
6. Чорнослив
Чорнослив містить розчинну та нерозчинну клітковину, яка сприяє здоров'ю травної системи та запобіганню закрепам.
Дослідження показали, що щоденне вживання 60 мл соку чорносливу може допомогти полегшити симптоми закрепу.
7. Попкорн
Попкорн містить багато клітковини і дуже мало жиру та калорій. Щоб попкорн був корисним, уникайте олії, яку використовують у кінотеатрах. Спробуйте скропити попкорн оливковою олією, сушеними травами та пармезаном.
8. Червона квасоля
Вона допомагає підтримувати відчуття ситості між прийомами їжі. Також червона квасоля допоможе стабілізувати рівень цукру в крові та знизити ризик розвитку діабету.
9. Кіноа
Цей рослинний білок багатий клітковиною та іншими необхідними поживними речовинами, включно з протеїном, магнієм, фолієвою кислотою і вітамінами групи B.
10. Груші
Додайте нарізані груші в ранкову тарілку вівсянки, щоб збільшити споживання клітковини.
11. Яблука
Яблука багаті на клітковину, більша частина якої міститься в шкірці. Одне яблуко на день збільшує споживання клітковини, калію і вітаміну С.
Яблука отримують клітковину з пектину - рослинного крохмалю. Дослідження показали, що вживання продуктів, багатих на пектин, може допомогти запобігти закрепам і знизити потребу в проносних.
12. Грейпфрут
Цитрусові багаті на вітамін С і відомі користю для імунітету, а також корисні для кишківника. Клітковина грейпфрута допомагає регулювати випорожнення і підтримувати здоровий мікробіом кишківника.
Раніше японський дієтолог порадила 5 фруктів для зміцнення імунітету. Ці п'ять фруктів відмінно впораються з викликами і зміцнять імунітет взимку.
Загалом, за словами вчених, усі фрукти корисні, але деякі з них особливо. Серед цих фруктів ті, які містять важливі для здоров'я серця поживні речовини.