Фрукти дуже корисні для здоров'я / фото УНІАН

Фрукти мають становити основу раціону, проте в реальності лише 12% дорослих з'їдають рекомендовані 1,5-2 чашки фруктів на день.

Фахівці зазначають, що всі фрукти корисні, але деякі з них особливо, пише Today. Чорниця посідає звання найкориснішого фрукта. Це зумовлено її антоціанами. Дослідження показують, що включення чорниці в раціон може знизити ризик серцевих захворювань і діабету 2 типу. Вона покращує когнітивні здібності та зміцнює розумові здібності. Інші дослідження показують, що споживання чорниці може допомогти підтримувати здорову вагу.

Топ-15 найкорисніших фруктів

Відео дня

Крім чорниці є маса інших корисних фруктів. Їх вживання гарантує, що ви отримуєте спектр необхідних поживних речовин.

Полуниця

Всього 8 штук забезпечать необхідною нормою вітаміном С на день. Вітамін С є антиоксидантом, що бере участь в імунній функції та виробленні колагену. Є також докази того, що полуниця може знизити маркери запалення.

Малина

Чашка малини постачає ключові поживні речовини, такі як магній, калій і вітамін С. Вони також багаті елаговою кислотою і кверцетином, антиоксидантами, які захищають клітини від хвороботворних ушкоджень.

Авокадо

Дослідження показало, що заміна деяких вуглеводів у їжі половинкою або цілим авокадо пов'язана з поліпшенням показників здоров'я серця у людей з надмірною вагою та ожирінням.

Кавун

Кавун і 100-відсотковий кавуновий сік вирізняються вмістом сполуки під назвою L-цитрулін, що зменшує болючість м'язів після тренування. Кавун також є хорошим вибором після тренування, оскільки він приблизно на 90% складається з води.

Фініки

Особливість фініків у тому, що вони солодкі, але не містять цукру і мають низький глікемічний індекс. Фініки потрапили до списку найкорисніших фруктів, тому що володіють вражаючими перевагами, зокрема підтримують здоров'я мозку і кишечника.

Чорнослив

Він корисний для здоров'я травної системи, а також для кісток.

Ківі

Ківі забезпечує понад 100% щоденної потреби у вітаміні С і сприяє поліпшенню сну, травлення і настрою. Користь ківі для здоров'я пов'язана з широким спектром поживних речовин, антиоксидантів і біологічно активних речовин.

Вишня

Вишня може допомогти вам краще спати, зменшить запалення і фактори окисного стресу, що беруть участь в ініціюванні та розвитку численних хронічних захворювань. Вживання вишні також може зменшити болючість м'язів, спричинену фізичним навантаженням.

Банани

Вони містять безліч поживних речовин, включно з клітковиною, калієм, міддю, магнієм і вітаміном B6.

Яблука

Крім клітковини, яблука містять потужні антиоксиданти. Щоденне вживання цього фрукта знижує кров'яний тиск, загальний рівень холестерину, а також підтримує здорову функцію ендотелію - показник того, наскільки добре працює слизова оболонка кровоносних судин.

Грейпфрут

Вітамін С у грейпфруті сприяє виробленню колагену, який підтримує здоров'я шкіри та допомагає запобігти утворенню зморшок і провисанню шкіри. Цей антиоксидант також підтримує здорове функціонування імунної системи. Цей фрукт також може бути відмінною зброєю проти раку. Сполуки в грейпфруті можуть мати протиракові властивості, а дослідження вітаміну С свідчать, що люди, які споживають його у великих кількостях, мають меншу захворюваність на численні види раку, включно з раком сечового міхура, молочної залози, легенів, підшлункової залози та простати.

Гранат

Сполуки в цьому фрукті діють як внутрішній сонцезахисний крем, захищаючи від променів UVB. Інші потенційні переваги від вживання граната і його соку включають поліпшення пам'яті, захист від раку, зниження артеріального тиску і зменшення м'язового болю і втоми після тренування.

Груші

Високий вміст клітковини в грушах сприяє здоров'ю травлення, контролю рівня цукру в крові, здоров'ю серця і контролю ваги. Крім того, дані свідчать про те, що вживання двох груш щодня покращує показники метаболічного здоров'я у людей з метаболічним синдромом.

Ожина

Крім багатства клітковиною, сполуки ожини мають противірусні та антибактеріальні властивості, спрямовані проти мікробів, що спричиняють карієс і захворювання ясен. Крім того, ожина може сприяти підвищенню чутливості до інсуліну і захищати від ожиріння.

Манго

Сполуки каротиноїдів - лютеїн і зеаксантин сприяють поліпшенню зору, а мангіферин захищає від раку. Дослідження показують, що ця поживна речовина може допомогти зменшити прищі.

Інші новини про користь фруктів

Фрукти містять важливі для здоров'я серця поживні речовини, зокрема клітковину, калій і антиоксиданти. При високому тиску "вживання різноманітних фруктів і овочів може допомогти контролювати кров'яний тиск". Однак є особливі фрукти, які завдяки поживним властивостям можуть допомогти стабілізувати або знизити кров'яний тиск.

Вас також можуть зацікавити новини: