Кунжут користь і шкода / фото ua.depositphotos.com

Африканський гість кунжут (інша назва - сезам) присутній у багатьох десертах і борошняних виробах, а також в салатах із зеленню. Це насіння настільки корисне, що його можна їсти цілими ложками. У чому сила цього насіння і кому воно може нашкодити - розібрався УНІАН.

Раніше ми розбиралися, в чому полягає користь і шкода волоського горіха.

Користь кунжуту для здоров'я

Насіння кунжуту містять величезну кількість клітковини. Його рекомендується приймати в холодну пору року, коли немає доступу до свіжих овочів і фруктів. Клітковина покращує роботу органів травної системи, а також знижує ризик розвитку захворювань серця і діабету.

Відео дня

Насіння кунжуту в основному складається з корисних для організму мононенасичених жирів, які знижують рівень поганого холестерину. Смажений кунжут багатий протеїном, а також з нього краще засвоюється білок. Магній в складі сезаму корисний для серця.

Кунжут багатий антиоксидантами, які знижують артеріальний тиск. Тому ложка сезаму буде корисна при нападі гіпертонії. Лушпиння кунжуту корисне для міцних кісток. Сезам нормалізує рівень глюкози в крові.

У 3 столових ложках насіння міститься майже 20% добової норму вітаміну В1, який корисний для судин і нервової системи. В кунжуті дуже багато міді - всього 2 ложки поповнять добову норму. Мідь потрібна для утворення гемоглобіну в крові.

У насінні кунжуту міститься сезамін - з'єднання, яке має протизапальні і антиоксидантні властивості. Воно вкрай корисно для здоров'я суглобів. Фітострогени в кунжуті корисні для жінок, особливо під час менопаузи.

Чим корисний кунжут / фото ua.depositphotos.com

Як корисніше приймати кунжут

Організм погано перетравлює сезам. Щоб кунжут краще засвоївся, його варто ретельно розжовувати. Також дуже корисно пити кунжутну олію або їсти кунжутну пасту. Її можна приготувати самостійно, подрібнивши в блендері підсмажене насіння.

Чим шкідливий кунжут

Кунжут є сильним алергеном. Його варто з обережністю їсти алергікам і дітям. Не рекомендується їсти сезам жінкам в період годування грудьми, оскільки у немовляти може бути алергія на цей продукт. Кунжут підвищує згортання крові, тому його не варто їсти при варикозі і тромбах.

Вас також можуть зацікавити новини: