Досколаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Мікропластик оточує нас всюди - у повітрі, морях та річках. Ба більше, його навіть знаходять у кишках акул та всередині рослин, що ростуть. Крім того, мікропластик є і всередині людей. Про це пише The Independent

Відомо, що одним з основних шляхів потрапляння мікропластику в організм є рідини, які ми п'ємо. Зокрема дослідники встановили, що мікропластик присутній як у водопровідній, так і в пляшковій воді. Однак нові дослідження свідчать про те, що гарячі напої можуть бути ще більшим джерелом мікропластику, ніж вважалося раніше. 

Вчені з Бірмінгемського університету перевірили 155 поширених безалкогольних напоїв, серед яких гарячі та холодні, на наявність мікропластику, аби отримати уявлення про середній рівень впливу на людину щоденних напоїв. 

Відео дня

"Дослідження, яке, як вважається, є першим у своєму роді, виявило, що найвища концентрація мікропластику була в гарячому чаї та гарячій каві. У ході дослідження також було перевірено на вміст мікропластику холодний чай та каву, але їхній вміст виявився значно меншим, що свідчить про те, що високі температури та процеси, які використовуються для приготування гарячих напоїв, впливають на рівень мікропластику, який потрапляє в кінцевий продукт", - додали у The Independent. 

Загалом науковці оцінили 31 вид напою, серед яких була гаряча та холодна кава, а також чай, енергетичні та безалкогольні напої. Зразки було профільтровано, після чого кількість мікропластику визначили за допомогою мікроскопічного зображення. 

"Гарячий чай в одноразових стаканчиках містив найвищий рівень мікропластику (МП), в середньому 22 МП на стаканчик, порівняно з 14 МП на стаканчик для скляних стаканчиків. Дослідження показало, що дорожчі чайні пакетики виділяли найбільшу кількість пластику, в середньому від 24 до 30 МП на стаканчик", - підкреслили у виданні.

Дослідники заявили, що висновки щодо гарячої кави "чітко вказують на те, що матеріал одноразових стаканчиків є основним джерелом [мікропластику] у наших зразках гарячої кави".

За словами науковців, їхнє дослідження "вперше доводить, що оцінка впливу лише через питну воду може суттєво занижувати ризик", який становить для людей вища поширеність мікропластику в інших напоях.

"Ми помітили, що багато досліджень у сфері мікропластику зосереджуються на питній воді - водопровідній, бутильованій - і ми також опублікували статтю з Великої Британії про воду. Але ми зрозуміли, що люди протягом дня п'ють не тільки воду. Вони п'ють чай, каву, соки... Ми виявили повсюдну присутність мікропластику в усіх холодних і гарячих напоях, які ми досліджували. Це досить тривожно, і з наукової точки зору це означає, що ми повинні досліджувати не тільки воду, а й інші джерела, оскільки вони є досить значними", - наголосив професор Мохамед Абдалла з Бірмінгемського університету.

Один з провідних авторів дослідження додав:

"Ми споживаємо мільйони чашок чаю та кави щоранку, тому це питання, на яке точно варто звернути увагу. Уряд і міжнародні організації повинні вжити законодавчих заходів, щоб обмежити вплив мікропластику на людину... він є всюди".

Інші дослідження вчених

Раніше дослідження показало, що через спеку люди старіють швидше. Таке дослідження проводилося в умовах, коли зміни клімату, спричинені діяльністю людини, роблять хвилі спекотних температур більш інтенсивними та тривалими. 

Також повідомлялось, що учені зі США відкрили новий препарат для лікування аутизму. Вони вводили мишам препарат Z944, також відомий як уліксакалтамід, що використовують як потенційний засіб для лікування епілепсії, за якої спостерігається судомний синдром.

Вас також можуть зацікавити новини: