У МОЗ пояснили, як робити зеплення від ГРВІ та коронавірусу  \ фото REUTERS

Робити щеплення від різних інфекційних хвороб та вакцинацію проти COVID-19 треба з інтервалом 14 днів. 

Про таку рекомендацію нагадали у Міністерстві охорони здоров'я (МОЗ). Там зазначили, що виключенням є вакцинація проти COVID-19 та грипу. Щеплення можна робити одночасно, але у різні руки.

Водночас одночасна вакцинація не заборонена та врегульована відповідним наказом МОЗ. Наприклад, за потреби можна щепитися від кількох хвороб одночасно перед виїздом за кордон.

Відео дня

"Практика одночасного введення вакцин від кількох хвороб є безпечною та не може "перевантажити" імунну систему. Якщо цього вимагають обставини, це дозволено як в Україні, так і у світі. Також у будь-який час можна робити екстрену вакцинацію, незалежно від того, коли було щеплення від COVID-19", – пояснили у МОЗ.

Медики нагадують, що також не варто відкладати вакцинацію за календарем щеплень через хвилю коронавірусу. 

У підлітковому віці обов'язковою є доза вакцини від поліомієліту, а в 16 років – від дифтерії та правця.

 Вакцинація від коронавірусу

Люди віком від 18 років, які завершили первинний курс вакцинації проти COVID-19, також можуть отримати бустерні щеплення. Перший бустер – якщо пройшло понад 5 місяців після вакцинації другою дозою дводозної вакцини або однією дозою однодозної. Другий бустер – через 4 місяці після отримання першого.

Де можна дізнатися адресу пункту вакцинації

Щепитися можна безкоштовно в будь-якому пункті або центрі вакцинації. Адреси та контакти пунктів та центрів за посиланням або за телефоном 0 800 60 20 19.

Вас також можуть зацікавити новини: