Подушку для сну потрібно підбирати з розумом / фото ua.depositphotos.com

Не так давно ми говорили про те, як пози для сну і характер людини взаємозв'язані. Сьогодні давайте обговоримо, на якій подушці краще спати.

Щоб сон був хорошим, здоровим, і людина змогла відпочити після важкого дня, важливо правильно підбирати аксесуари для сну, серед яких – подушки. Неправильно підібрана подушка запросто стане джерелом дискомфорту й причиною больових відчуттів у шиї.

На якій подушці краще спати

Обирати собі подушку краще в залежності від пози для сну, якій людина віддає перевагу. Висока подушка підійде тим, хто спить на боці. Низька подушка краща тим, хто спить переважно на спині або животі. А ось людям, котрі постійно змінюють пози, краще зупинити вибір відразу на двох подушках одночасно - низькою і середньою, - і міняти їх.

Відео дня

Важливо пам'ятати головне правильно сну на подушці – шия і хребет повинні бути прямими з природним вигином.

На якій подушці небезпечно спати

Одна з найбільших небезпек у подушках - їхній наповнювач. Він може викликати алергію, тому алергікам не варто обирати подушки, наповнювачем яких служать пух, перо, шерсть. До того ж, подушки з цим складом люблять пилові кліщі, а у випадку з шерстю – ще й міль. А занадто брудна подушка - чудове середовище для поширення різних мікроорганізмів.

Але також небезпеку можуть становити подушки неправильної форми, або занадто м'які, адже тоді занадто сильно напружуються м'язи шиї й спини, що може не дуже добре позначитися на здоров'ї хребта. Подушка може втратити форму ще й від старості, тому їх рекомендується міняти кожні півтора-три роки в залежності від наповнювача.

Що буде якщо спати на високій подушці на спині? Вимушений нахил голови в цьому випадку здавлює хребетну артерію, а м'язи шиї постійно напружені, що викликає болі як в шиї, так і в голові. Також занадто висока подушка може стати причиною хропіння й порушення кровообігу мозку. Тому відповідаючи на питання, чи шкідливо спати на високій подушці – так, якщо тільки це не поза на боці, а висота подушки відповідає ширині плеча.

Не варто легковажно ставитися до вибору подушки / фото ua.depositphotos.com

Чи можна спати без подушки на спині

Але не всі люди сплять на подушках – деякі вважають за краще обходиться без них. Що буде з організмом якщо спати без подушки? Фахівці не рекомендують дорослій людині спати без подушки.

Якщо людина спить на боці без подушки – її шия надмірно згинається, судини перетискаються, кров до голови надходить нерівномірно. Це викликає головні болі й у майбутньому може мати більш серйозні наслідки. Якщо спати без подушки на спині м'язи спини і шиї теж недостатньо розслабляються, і це теоретично може стати причиною викривлення хребта та остеохондрозу.

Звідси відповідь на ще одне питання - чи корисно спати без подушки при шийному остеохондрозі. Ні, без подушки при такому захворюванні спати шкідливо, як і на твердих поверхнях. Варто віддати перевагу подушкам середньої жорсткості.

Чи можна спати без подушки на животі

Любителям спати на животі рекомендують обирати тонкі, майже плоскі подушки, щоб голова не закидалася та не перенапружувалася шия.

Підсумовуючи, не варто легковажно ставитися до вибору подушки. Адже якісний сон - одна з основ здоров'я людини.