У Швеції скасували всі антикоронавірусні обмеження

Влада Швеції також скасувала заборону на в'їзд для громадян країн Північної Європи, ЄС та Європейської економічної зони, однак для всіх інших країн заборону продовжено до 31 березня.

Уряд Швеції з сьогоднішнього дня скасовує всі антикоронавірусні обмеження.

Це рішення пов'язане з високим рівнем вакцинації в країні і тим, що менше людей серйозно хворіють і потрапляють у відділення інтенсивної терапії, повідомляє ТАСС.

Як зазначила прем'єр-міністр Магдалена Андерссон,"пандемія ще не закінчилася, але вступає в абсолютно нову фазу".

За словами прем'єра, "показники зараження ще якийсь час залишатимуться високими, але найважчі наслідки інфекції, мабуть, вже позаду".

Читайте такожУ Швеції ввели нові обмеження через COVID-19, а Греція продовжила існуючі

З 9 лютого шведам не пропонується проходити тестування на коронавірус, а залишатися вдома в разі симптомів застуди. Як пояснила глава Управління охорони здоров'я Карін Тегмарк-Візель, воно обходиться занадто дорого (500 млн крон або $55 млн на тиждень, всього з початку пандемії - 21,5 млрд крон або більше $2,35 млрд) в порівнянні з тим, яку користь приносить.

"Ми досягли точки, коли вартість і актуальність тестування більше не виправдані", - пояснила вона.

Тести в разі появи симптомів захворювання пропонуються медперсоналу і соцпрацівникам.

Антикоронавірусні обмеження в Швеції

З 19 січня в Швеції діяли такі обмеження: число учасників публічних заходів було обмежено 500 людьми, за наявності у них сертифікатів про вакцинацію. Для приватних зборів ліміт був визначений в 20 осіб. Кафе і ресторани закривалися не пізніше 23:00, обслуговування здійснювалося тільки за столами, відстань між якими має бути більше одного метра. При поїздках на поїздах і автобусах далекого прямування було обов'язковим бронювання місць.

Крім зняття цих приписів, влада Швеції також скасовує заборону на в'їзд в країну. З середи жителі країн Північної Європи, ЄС та Європейської економічної зони можуть в'їжджати в королівство без ковід-паспортів. Для решти країн заборону на в'їзд продовжено до 31 березня, "відповідно до рекомендацій ЄС щодо в'їзду з третіх країн", йдеться в заяві урядової канцелярії.

Які ще країни скасовують обмеження

Фінляндія почне скасовувати обмежувальні заходи, введені через пандемію коронавірусу, з 14 лютого, Норвегія - 17 лютого. Першою країною, яка відмовилася в Європі від обмежень, стала Данія.