Як виявити кашлюк - симптоми, лікування / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Кашлюк - це бактеріальна інфекція, яка поширюється повітряно-крапельним шляхом. Лікарі вважають це захворювання дихальних шляхів дуже небезпечним і кажуть, що зараз в Україні стають жертвами інфекції дедалі більше дітей. Розповідаємо, що таке кашлюк і як його вилікувати.

Як "виглядає" кашлюк - симптоми

Міністерство охорони здоров'я України вважає, що головна причина зростання захворюваності - велика кількість дітей без щеплення. Кашлюк у дітей проявляється частіше, ніж у дорослих. Згідно з даними МОЗ, за перші два місяці 2024 року зафіксовано 515 випадків захворювання, а за аналогічний період минулого року - лише 27 випадків, 95,9% усіх хворих були дітьми, 4,1% - дорослими.

Запам'ятайте, як відрізнити кашлюк від бронхіту чи застуди:

Відео дня
  • зверніть увагу, як починається кашлюк - точно так само, як ГРВІ;
  • через 5-8 днів з'являється нападоподібний спазматичний кашель із характерним свистом аж до почервоніння обличчя, сльозотечі;
  • напади кашлю частіше вночі, ніж удень;
  • паралельно в дитини можуть бути жар, нежить, запалене горло;
  • у немовлят кашель іноді не спостерігається, натомість може бути зупинка дихання та посиніння обличчя.

Також важливо враховувати, скільки часу триває кашлюк - як правило, період хвороби становить 1-2 місяці, у деяких випадках навіть від 2-х місяців до півроку.

Як побороти кашлюк - лікування та профілактика

Перш ніж лікувати кашлюк, потрібно з'ясувати, хто саме став жертвою захворювання. Лікарі стверджують, що в групі ризику перебувають новонароджені та немовлята, оскільки їхній організм не в змозі впоратися сам, а багато ліків заборонені. У деяких випадках кашлюк може призвести до ускладнень і навіть летального результату.

Кашлюк у дорослих і в дітей шкільного віку, як правило, протікає без особливих складнощів - пацієнти одужують досить швидко. Але важливо розуміти, що хвороба все одно сильно послаблює організм і "б'є" по імунітету.

Медики дають загальні рекомендації щодо того, як лікувати кашлюк у дорослих - забезпечити собі постільний режим, рясне тепле пиття, дієтичне харчування з великою кількістю білка, а також регулярні провітрювання кімнати. Але ці поради все одно не скасовують необхідності здати аналіз на кашлюк і використовувати "прицільне" медикаментозне лікування під наглядом терапевта.

Наполегливо не рекомендуємо вам з'ясовувати, як лікувати кашлюк у дітей народними методами - у разі виникнення будь-яких ознак хвороби або тривожних симптомів, негайно звертайтеся до лікаря!

Як запобігти кашлюку - щеплення, терміни, вік

МОЗ вважає, що вакцинація від кашлюку необхідна, щоб знизити ризики в майбутньому. Усі діти мають отримати 4 щеплення - у віці 2, 4, 6 і 18 місяців. Якщо з якоїсь причини щеплення не робили - виправте це якомога швидше.

Також від кашлюку потрібно вакцинуватися вагітним жінкам у термін від 16 до 32 тижнів вагітності незалежно від того, чи вакцинували їх у дитинстві. Це необхідно, щоб захистити дитину від кашлюку в перші місяці її життя до отримання нею вакцини.

Вас також можуть зацікавити новини: