Автомобілі, які перевозять людські органи, зможуть користуватися спецсигналом \ фото mbc.net

На транспорті, який перевозить бригади трансплантологів та доставляє органи і тканини для трансплантації, дозволено використовувати спеціальні звукові та світлові пристрої синього кольору.

Про це у Facebook повідомив голова Комітету Верховної Ради з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький. Він зазначив, що уряд дозволив трансплантологам використовувати спеціальні звукові та світлові пристрої синього кольору.

Генеральний директор "Українського центру трансплант-координації" (УЦТК) Дмитро Коваль зазначає, що це важливе рішення для галузі.

Відео дня

"Це важливе для нас рішення, особливо сьогодні, коли немає можливості користуватися повітряним сполученням, а органи і тканини часто доводиться доставляти в інші регіони. Часу ж для цього не так і багато – приміром, донорське серце може "жити" близько 5 годин, печінка трохи більше. Чим раніше буде доставлено донорський орган, тим більше шансів на якісне проведення трансплантації. Такий супровід також покращує безпеку транспортування і в цілому підвищує ефективність роботи трансплант-команд", - наголосив він.

В повідомленні сказано, що раніше звуковий та сигнальний супровід могли використовувати лише бригади "швидкої", тепер це буде доступним для бригад трансплантологів у 32 медичних закладах, які проводять такі операції.

Нагадаємо, відповідно до Правил дорожнього руху, у разі наближення транспортного засобу з увімкненим синім проблисковим маячком та (або) спеціальним звуковим сигналом водії інших транспортних засобів, які можуть створювати йому перешкоду для руху, зобов’язані дати йому дорогу і забезпечити безперешкодний проїзд зазначеного транспортного засобу (і супроводжуваних ним транспортних засобів). Також машини, які їдуть з таким маячком, можуть відступати від вимог ряду ПДР.

Трансплантація органів в Україні

В УЦТК повідомляють, що навіть в умовах війни у 2022 році проведено 384 трансплантації, що на 20% більше, ніж у 2021 році. З них провели 275 операцій з пересадок нирок, 74 – печінки, 35 – серця. Найбільше пересадок торік виконали у Першому медичному об’єднанні Львова, Національному інституті хірургії та трансплантології імені О. О. Шалімова та клініці "Оберіг". Також торік проведено 223 пересадки гемопоетичних стовбурових клітин: 192 – дорослим пацієнтам і 31 – дітям.

Вас також можуть зацікавити новини: