Вчені встановили, коли віспа мавп з'явилася серед людей / фото depositphotos.com

Вчені прийшли до висновку, що вірус віспи мавп циркулює серед людей з 2018 року. Виявлено дві версії мавпячої віспи серед пацієнтів у США.

Про це пише NYT.

У Європі прийшли до висновку, що є мінімум два окремі ланцюжки передачі вірусу. У деяких країнах виявили випадки без відомого джерела інфекції.

Відео дня

Генетична інформація, яку отримали вчені, свідчить про те, що за останні кілька років вірус став краще поширюватися між людьми. За словами біолога-еволюціоніста з Центру дослідження раку Фреда Хатчинсона, це сталося приблизно у 2018 році.

Він вказав, що вірус став краще адаптуватися до людей, у зв'язку з чим захворювання стали частіше виявляти, а стримувати спалахи складніше. Передбачається, що віспа мавп може передатися від інфікованих людей тваринам за межами Африки. Крім того, вірус може зберігатися в інфікованих тваринах, а надалі викликати нові спалахи серед людей.

Антрополог з Університету штату Пенсільванія Саган Фрайант вважає, що чим більше часу потрібно для стримування вірусу, тим вище ймовірність поширення серед людей або тварин.

Варто відзначити, що всього у світі зафіксували понад 3400 підтверджених випадків.

Довідка УНІАН. Віспа мавп - великий вірус з дволанцюгової ДНК. Такі віруси можуть виправляти свої помилки при відтворенні генетичного матеріалу, але вони менш схильні до мутацій.

Як раніше повідомляв УНІАН, станом на 6 червня 2022 року випадки зараження виявлені у 27 країнах. Вже 10 червня у Польщі підтвердили перший випадок інфікування віспи мавп. Пацієнт перебував на ізоляції в лікарні, з ним провели епідеміологічне опитування.

Вас також можуть зацікавити новини: