Наявність родичів-довгожителів підвищує шанси на довголіття / zeenews.india.com

Група співробітників Лейденського університету в Нідерландах під керівництвом докторанта Нільс ван ден Берга в новому дослідженні дійшла висновку, що шанси людини на спадкування генів, пов'язаних з довголіттям, підвищуються, якщо в сім'ї є довгожителі, включаючи не тільки батьків, а й інших родичів, таких як тітки і дядьки.

Результати роботи опубліковані в журналі Nature Communications, передає Naked Science.

Використовуючи бази даних Університету штату Юта та голландської провінції Зеландія, дослідники проаналізували родоводи майже 315 тисяч осіб з понад 20 тисяч сімей, починаючи з 1740 року. За їхніми словами, чим більше у людини родичів-довгожителів, тим менше її ймовірність померти у порівняно молодому віці.

Відео дня

Читайте такожНазвано простий спосіб продовження життя

Згідно з даними, у тих, чиї батьки можуть вважатися довгожителями, ризик померти на 31% нижчий, ніж у інших їхніх однолітків, чиї батьки не жили дуже довго. Як довгожителів вчені розглядали тих, хто потрапив у 10 відсотків людей з найвищою тривалістю життя з усієї вибірки. Більш того, ризик ранньої смерті для цієї людини знижується, навіть якщо до групи входять не батьки, а й тітки і дядьки. Тому, за словами Ван ден Берга, в сім'ях, що мають довгожителів, батьки можуть передавати гени довголіття своїм дітям, навіть якщо зовнішні фактори не дозволяють їм самим увійти в цю групу. Отримані в ході дослідження дані підтверджують ідею про те, що у людини дійсно є гени довголіття, вважає учений.

Дослідники довгий час шукали гени, пов'язані з довголіттям, але їх значно важче визначити, ніж гени для якої-небудь хвороби, каже професор кафедри молекулярної епідеміології в Лейденському університеті та співавтор дослідження Елін Слагбоом.

Раніше повідомлялося, що Україна до 2040 року зі 109-го місця опуститься на 127-е за тривалістю життя. Але це не означає, що жити стане гірше. Просто середнє зростання українського довголіття буде не таким стрімким, як у країн-конкурентів — із сьогоднішніх 72,2 до 74,5 року.